IOS 7 geïntroduceerd!

iOS7Apple heeft vandaag iOS 7 geïntroduceerd op de WWDC-conferentie in Californië. Deze nieuwe versie van iOS, het besturingssysteem van Apple, is de langverwachte opvolger van iOS 6 en heeft enkele rigoureuze veranderingen ondergaan ten opzichte van zijn voorganger.

Het meest in het oog springend zijn de nieuwe lay-out en grafische kenmerken. Veel iconen zijn opnieuw ontworpen om een rustige, overzichtelijke gebruikerservaring te realiseren.

De volgende conceptvideo geeft een mooi beeld van de nieuwe mogelijkheden en features in iOS 7.

Een nieuwe functie is AirDrop, waarmee bestanden makkelijk en snel via WiFi uitgewisseld kunnen worden. Vooralsnog komt deze applicatie alleen uit voor de nieuwere iDevices, zoals de iPad 4, iPad Mini en de iPhone 5.

Het notificatiecentrum is vernieuwd en overzichtelijker geworden middels het gebruik van tabbladen; gebruikers kunnen in een oogopslag hun gemiste notificaties zien.

Een achilleshiel van vorige versies van iOS was vaak de beperkte mogelijkheid tot multitasken. Met iOS 7 zou deze eeuwige kwaal wel eens verleden tijd kunnen zijn; het systeem lijkt beter toegespitst op multitasken en neemt een actieve rol in door het gedrag van de gebruiker te analyseren. IOS 7 registreert welke applicaties er op welke momenten gebruikt worden, en gebruikt deze informatie om automatisch applicaties al op te starten en klaar te zetten op de achtergrond voor de gebruiker, of de applicatie up to date te houden, zonder dat de gebruiker hier zelf opdracht voor hoeft  te geven.

Siri heeft een IQ boost gekregen en beschikt voortaan over nog meer parate kennis. Daarnaast speelt Siri voortaan een cruciale rol bij gebruik van een iPad of iPhone tijdens het autorijden.

Safari is vernieuwd en beschikt over een nieuwe interface en lay-out. Het wisselen en verwijderen van tabbladen is vernieuwd.

Ook de App Store is verbeterd; updates gebeuren nu automatisch en het zoeken naar specifieke apps is vergemakkelijkt door nieuwe menu’s en filters toe te voegen voor onder andere ‘lokaal populaire apps’ en ‘apps populair voor specifieke leeftijdsgroepen’. Daarnaast is er de introductie van iTunes Radio, een muziekprogramma dat zelf playlists samenstelt en afspeelt voor de gebruiker, waarna de gebruiker zijn goedkeuring of afkeuring betreffende de afgespeelde muziek kan geven. Op basis hiervan stelt het programma de afspeellijst steeds verder bij aan de hand van de muziekvoorkeuren van de gebruiker.

Het bètatesten van iOS 7 is van start gegaan en de eerste proefversie is vandaag beschikbaar gekomen voor de iPhone. De versie voor de iPad volgt later. Toestellen die ondersteund worden zijn de iPhone 4, 4S en 5, de iPad 2, 3, 4 en Mini en de iPod Touch v5. De daadwerkelijke release voor de consument volgt in de herfst.