Batterij snel leeg? Tips om de accuduur van je smartphone en tablet te verlengen.

MORE BATTERYDe batterijen in mobiele telefoons en tablets worden steeds efficiënter. Ondanks de krachtige batterijen die moderne smartphones en tablets bezitten, is de accuduur vaak toch korter dan wenselijk door het intensieve gebruik. Er zijn gelukkig wel een aantal maatregelen die je kan treffen om de levensduur van de batterij te optimaliseren. Vooral als je merkt dat de batterij van je smartphone of tablet snel leeg is, kunnen de volgende tips goed van pas komen. Er is ook een uitgebreidere versie van deze handleiding specifiek voor iOS-gebruikers; deze handleiding vind je hier.

Voorkom dat je smartphone/tablet te warm wordt

Laat je smartphone of tablet niet in een hete auto achter en laat hem niet in de volle zon liggen. Warmte is misschien wel de grootste strop voor de levensduur van je batterij.

Zorg dat je de laatste software updates geïnstalleerd hebt

In de nieuwste software updates zijn soms aanpassingen verwerkt om de prestaties van de batterij verder te optimaliseren.

Pas de helderheid van het scherm aan

Om de batterij te sparen, kan je het scherm handmatig wat minder helder (donkerder) instellen.

Schakel apps uit als je ze niet gebruikt

Sommige apps verhinderen dat het scherm dimt of dat de app automatisch wordt afgesloten, en dit kost energie.  Schakel deze apps dus uit als je ze niet gebruikt.

Schakel Wi-Fi uit

Als je momenteel geen gebruik maakt van internet, kan het lonen om wifi uit te schakelen om energie te besparen. Als je toch op internet wilt, heeft wifi over het algemeen wel de voorkeur boven mobiele datanetwerken (zogenoemde cellulaire netwerken) in termen van stroomverbruik.

Schakel 3G internetverbinding uit

Als er geen Wi-Fi beschikbaar is, zal je smartphone of tablet contact proberen te zoeken met cellulaire datanetwerken. Ook dit kan energie vreten. Overweeg dus om je 3G verbinding uit te schakelen. Sowieso geniet een Wi-Fi verbinding de voorkeur boven een cellulaire netwerkverbinding (goedkoper en beter voor de batterij).

Gebruik Vliegtuigmodus

Een smartphone of tablet probeert over het algemeen verbinding te houden met een Wi-Fi netwerk of een 3G data netwerk. Zeker als je je op een plek bevindt met slecht bereik, kan het meer energie kosten voor je tablet of telefoon om contact te zoeken en te behouden met beschikbare Wi-Fi of 3G netwerken. Door vliegtuigmodus in te schakelen gaat je tablet/telefoon in een offline mode en zoekt ook geen contact meer met de genoemde datanetwerken. Dit komt de batterij ten goede.

Schakel automatische berichtgeving uit

Bepaalde apps geven een signaal zodra er nieuwe data binnenkomt. Denk hierbij aan apps als Twitter, Facebook en Whatsapp. Gevolg kan zijn dat je smartphone of tablet de hele dag door notificaties doorgeeft middels geluid en activering van het scherm. Dit ten koste van de batterij. Overweeg dus deze automatische berichtgeving uit te schakelen. De nieuwe data wordt nog steeds ontvangen, maar je krijgt het nu pas te zien wanneer je de desbetreffende applicatie opent.

Haal minder vaak nieuwe data op

De meeste smartphones en tablets kunnen ingesteld worden om op specifieke tijdsintervallen applicaties als e-mail te controleren en nieuwe data op te halen. Hoe korter deze tijdsintervallen zijn, hoe vaker email en andere data opgehaald worden en hoe sneller de batterij leeg raakt. Je kan meestal zelf instellen hoe vaak dit gebeurt, of dat je handmatig deze data wilt ophalen. Hier kan je instellen met welk tijdsinterval je nieuwe gegevens binnen wilt halen (het controleren van je email-accounts bijvoorbeeld). Je kunt ook instellen dat je dit manueel (handmatig) wilt doen. Deze instelling is het meest energiebesparend.

Zet je tablet / smartphone op slot

Als je je tablet of telefoon weglegt,  vergrendel dan het scherm. Daarnaast kan je meestal instellen dat je tablet of telefoon zichzelf sneller automatisch op slot zet.

Trek de batterij af en toe helemaal leeg

Een laatste tip is om de batterij het liefst minimaal maandelijks eens geheel leeg te trekken om hem vervolgens weer maximaal op te laden.

One Comment

  1. Fred Int Panis
    9 september 2013 @ 10:51

    De batterij van een Iphone 4S helemaal leegtrekken is geen moeite. Het toestel doet dat constant zelf. Nooit zo’n ramp meegemaakt. Was al vanaf de levering hét probleem.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *