IPad aansluiten op tv

De iPad beschikt over een prachtig scherm. In vergelijking met een televisiescherm is het scherm van de iPad echter van een ‘bescheiden’ formaat. Als je met meerdere personen wilt genieten van het moois wat de iPad te bieden heeft, of als je gewoonweg behoefte hebt aan een groter scherm, dan kan je de iPad aansluiten op de tv.

Om je iPad aan te sluiten op je televisie, zijn er meerdere mogelijkheden. Deze zullen we hier op een rijtje zetten.

Optie 1: De digitale AV adapter van Apple

De Digitale AV Adapter van Apple geeft de beste kwaliteit, en via deze kabel fungeert het televisiescherm als een tweede iPad scherm; de televisie wordt een zogenoemde ‘mirror’, of spiegel, van het iPad scherm. Bij gebruik van deze kabel heb je naast een Digitale AV Adapter van Apple nog een normale HDMI kabel nodig die op de HDMI-poort van de televisie is aangesloten en op de HDMI ingang van de Digitale AV Adapter.
Digitale AV-adapter

In het bovenstaande plaatje geeft de rode pijl aan waar de HDMI kabel vanuit de televisie moet worden aangesloten. Het uiteinde bij de groene cirkel plug je onderaan in bij de iPad. De overige opening is om eventueel een Apple Adapter aan te sluiten zodat de iPad stroomtoevoer heeft.

Optie 2: De component kabel

Een tweede optie is een component cable. Deze kabel zorgt niet voor een directe kopie (mirror) van het iPad scherm op de televisie, maar je kan wel bepaalde apps en spellen, muziek en foto’s via de televisie afspelen.
Component-cable

Van links naar rechts:

 • De drie video connectoren (rood, groen, blauw) moeten worden aangesloten op de video input ports op je televisie.
 • De USB connector kan je aansluiten op een USB adapter of op je computer om te zorgen dat de iPad genoeg stroomvoorziening heeft.
 • De iPod Dock Connecter plug je in de onderkant van je iPad in.
 • De twee audio connectoren (rood en wit) moeten worden ingeplugd in de bijbehorende analoge audio input ports op je televisie.

Optie 3: De S-Video/compositie kabel van Apple

Een derde optie is een S-Video/Compositie kabel van Apple. Met een dergelijke kabel kunnen bepaalde apps, muziek en foto’s via de televisie bekeken worden. In tegenstelling tot de Digitale AV Adapter wordt de televisie niet een mirror van de iPad, en zullen niet alle toepassingen van de iPad via de televisie af te spelen zijn. Deze kabel is soms je enige optie als je een wat verouderde televisie hebt.
S-Video-Compositie-kabelS-Video-Compositie-kabel2

Bij de groene cirkel plug je de kabel in aan de onderkant van de iPad. Het rood-geel-witte trio kabels dat omcirkeld is met een rode cirkel, plug je in de televisie.

Optie 4: Draadloze verbinding via Wi-Fi met Apple TV

Een vierde optie is een draadloze verbinding via Wi-Fi met Apple TV. Dit is een klein kastje wat fungeert als mediaspeler. Met Apple TV kan je de AirPlay applicatie gebruiken waarvoor geen kabels meer nodig zijn om contact te leggen met de iPad. Maak met je iPad en met Apple TV verbinding met hetzelfde Wi-Fi netwerk. Selecteer op je iPad de video, foto of muziek die je wilt bekijken, en druk op de AirPlay knop. Deze knop is echter alleen beschikbaar als je op het juiste Wi-Fi netwerk zit. Selecteer Apple TV en je kan op je televisiescherm genieten van al het moois dat de iPad te bieden heeft.

Apple TV

23 Comments

 1. Henk
  27 augustus 2013 @ 12:51

  Alles aangesloten volgens jouw handleiding. Het werkt, tenminste ik heb beeld op mijn LCD. Echter, ik krijg het echter niet voor elkaar ook geluid te produceren. Zowel op de iPad als op de TV geen enkel geluid waar te nemen. Wellicht een instelling op de iPad?

  Alvast dank voor je reactie!
  Groet,
  Henk

  Reply

 2. Th
  7 september 2013 @ 19:01

  Wat bedoel je precies met WiFi-verbinding?
  Bedoel je daarmee een internetverbinding?
  Of is er een Wireless verbinding tussen iPad/iPhone en AppleTV mogelijk? Dat laatste heb ik eigenlijk nodig.
  Beamer Apple TV Ipad | geen internet-netwerk beschikbaar

  Reply

 3. Bart
  18 november 2013 @ 16:54

  Hallo,

  heb een verloopstekker (hdmi) gekocht en heb beeld en geluid op de tv, helaas is het beeld vervormd en ziet er niet goed uit. Waar kan dat aan liggen? ,

  alvast bedankt,

  Bart

  Reply

 4. Dirk
  28 februari 2014 @ 17:55

  Met digitale av adapter geen enkel probleem werkt al een paar jaar heel goed .films muziek foto apps zelf Belgacom of Stievie tv .

  Reply

  • simon
   30 mei 2014 @ 17:03

   werkt de stievie app via de digitale av adapter op volledig scherm? of is dit een verkleinde weergave? mvg

   Reply

  • Marc
   14 juli 2016 @ 10:37

   Dirk
   Kan je meegeven welke tv en welke iPad?
   Dank.

   Reply

 5. Berend
  31 maart 2014 @ 08:32

  Helaas, het lukt mij niet mijn iPad aan te sluiten op mijn TV. Ik heb het nieuwste model iPad (MD524NF/A met iOS 7.1, een Samsung plasma 129 cm flatscreen model 530 met vele aansluitingen, w.o. HDMI). Mijn iPad heeft een lightning in-/uitgang. Deze middels een converter plug naar de “oude” 30-pins in-/uitgang voorzien en vervolgens via een 30-pins/HDMI kabel aangesloten op de genoemde TV. Echter, mijn TV herkent geen extern apparaat.

  Het vreemde is dat, als ik de lightning in-/uitgang middels een USB kabeltje op de USB-poort van mijn TV aansluit, de TV wél de iPad herkent, maar niets van de files, zoals foto’s, videoclips et cetera herkent c.q. weergeeft (“er bevinden zich geen foto’s op het externe apparaat”) terwijl op mijn iPad natuurlijk vele foto’s stáán.

  Doe ik iets grandioos fout? Graag advies van de professional! Thanks.

  Reply

 6. Harm
  22 mei 2014 @ 08:10

  Je moet gewoon een Apple verloopstekker aanschaffen met een aansluiting van lightning naar HDMI en USB. Lightning in de Ipad, HDMI in de TV en USB naar de 12v adapter, en klaar is de jas.
  Werkt bij mij prima, zit alleen nog even te vogelen met volledige schermweergave op de tv.

  Reply

 7. Berend
  23 juni 2014 @ 06:51

  Hoi Harm, dank voor de uitleg. Zal e.e.a. aanschaffen zoals door jou gesteld. Als het mij, net zoals jij, ook lukt, laat ik dit via deze site weten. Met groet, Berend. ma 23.06.2014

  Reply

 8. Carl
  29 augustus 2014 @ 20:09

  Hallo, ik heb een adaptor gekocht. Het vreemde is dat ik een sterk versmald beeld krijg op mijn televsiescherm. Er verschijnt iets op mijn scherm van ‘video op tv connectie’ en dan versmalt het scherm. Iemand een idee wat dit kan zijn?

  Groeten,
  Carl

  Reply

 9. Peter
  10 september 2014 @ 22:02

  Hallo,

  Ik heb de originele S-Video/compositie kabel van Apple. Ik heb netje in mijn tv een ingang zitten met de kleuren rood, wit en geel. Net als de S-Video/compositie kabel van Apple. Stekkertjes met dezelfde keur in de juiste ingangen gedaan, maar geen beeld!!!

  Hoe kan dit?

  Groeten,
  Peter

  Reply

 10. o
  21 december 2014 @ 11:35

  Hallo,

  Ik heb een HDMI kabel en een adapter voor de ipad aangeschaft, maar helaas geen enkele reactie op de tv. Iemand een idee hoe dat komt?

  Reply

  • Harry
   7 januari 2015 @ 02:41

   Een half jaar geleden had ik ook een USB hdmi kabel gekocht , hij deed het prima, nu niet meer , kan door de update komen.
   Harry

   Reply

 11. Jorien
  23 december 2014 @ 14:45

  Ik heb vandaag een apple tv 3 gekocht. Het lukt me niet om de ipad te koppelen aan mijn apple tv. Ik blijf de melding krijgen dat ik in Itunes thuisdeling moet inschakelen. Ik kan in heel itunes deze optie niet vinden.

  Hoop dat iemand mij kan helpen.

  Reply

  • Levi Pieter
   14 januari 2015 @ 17:33

   In het Itunes menu kiezen voor Archief en dan Thuisdeling en schakel vervolgens Thuisdeling in.

   Reply

 12. Tina
  7 januari 2015 @ 14:44

  Ik heb een vraagje heb mij vandaag de digitale av adapter aangeschaft. Het werkt prima, het beeld is mooi maar het lukt noet voor yelo play te kijken. Ik heb dan het geluid maar geen beeld. Maar de rest gaat wel. Enig idee hoe dit komt? Hopelijk kan iemand mij helpen!
  Alvast bedankt!

  Reply

 13. Fanny
  3 maart 2015 @ 21:10

  Hallo,

  Ik heb een Apple adapter met HDMI om aan te sluiten op de tv. Dat lukt allemaal prima alleen het geluid lukt niet heb al gegoogled en vergrendeling geluid uitgezet en weer aan maar lukt niet. Misschien doe ik iets verkeerd?

  Reply

 14. Sabine
  29 april 2015 @ 17:24

  Ik heb lichtning av adapter om Apple i pad via HDMI – hdmi op onze tv aan te sluiten. Werkt 1 maand en dan nie meer, wel werkt de HDMI kabel op laptop dus deze is niet stuk. Precies probleem bij connectie Apple lichtning adapter en HDMI kabel. Kan dit? Andere HDMI kopen van Apple zelf?

  Reply

  • Merian
   31 juli 2015 @ 21:08

   Dit komt door ios8 tv word niet meer onder steunt.
   Hebben we iets gekocht maar werkt niet meer helaas

   Reply

 15. Ejay
  10 juli 2015 @ 22:19

  Vorig jaar de ipad 2, en een standaard hdmi kabel, en een philips flatscreen… Sloot alles aan, en kon gewoon netflix vanaf de ipad op de tv zien…. Dit jaar spontaan niet meer krijg een melding dat device niet herkent wordt?!

  Iemand een idee hoe dit nu weer mogelijk is?

  Ejay

  Reply

 16. Frans
  21 november 2015 @ 21:19

  Heb het sterke vermoeden dat de laatste update van IOS (9 maar wellicht ook al bij 8) het aansluiten van je tv op je iPad niet meer ondersteunt. Waarom?

  Reply

 17. Marcel
  23 december 2015 @ 12:54

  Gisteren een 30-pins digitale AV adapter voor mijn iPad 2 ontvangen, Gekocht via Ebay voor €6 (uit China). Aangesloten via HDMI op mijn TV en….. Werkt als een zonnetje!
  Beeld is soms niet beeldvullend (bij sommige Apps wel) , maar dit is d.m.v. instellingen op TV wel uit te rekken naar 16:9

  Reply

 18. Florentine
  23 januari 2016 @ 18:11

  Heb de component kabel met de 5 connectoren aangesloten, maar krijg geen beeld op mijn televisie. Heeft iemand een tip?

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *