Airbags, parachutes en gascilinders om je iPhone te beschermen tegen valschade

iPhone ParachuteVandaag is naar buiten gebracht dat Apple patenten heeft ingediend voor nieuwe technologie om apparatuur beter te beveiligen tegen valschade. Het gaat onder andere om sensoren die detecteren hoe ver en snel een toestel (iPhone, iPad etc) valt en die vervolgens de positie waarin het toestel zich bevindt kunnen bijsturen. Doel hiervan is om het toestel zo te draaien dat het op een robuuste plek de grond raakt, zoals met de zijkant of achterkant, in plaats dat het fragiele touchscreen de klap opvangt. De aansturing van dit systeem zou werken door middel van een met gas gevulde cilinder.

Een andere veiligheidsmaatregel die opgenomen is in het patent, betreft een mechanisme waarbij bij een val een soort parachute-systeem wordt geactiveerd. Apple wil gebruik maken van een materiaal dat zowel de snelheid van het vallende toestel afremt en dat de klap verzacht wanneer het toestel de grond raakt. Een mix van een parachute en airbag.

In het patent staat vernoemd dat het systeem in eerste instantie voor de iPhone is bedoeld, maar het patent is ook van toepassing op andere smartphones, tablets, laptops, digitale camera’s en mp3 spelers.

Het patent ligt er dus, de vraag die nu blijft staan is of Apple ook echt van plan is een dergelijk systeem te ontwikkelen en te implementeren. Zowel de kosten als de beperkte ruimte die er beschikbaar is om dergelijke voorzieningen in te bouwen in een smartphone zijn factoren die mogelijk roet in het eten gooien. Maar wellicht hebben onze iPhones over 2 jaar wel degelijk een parachute, de tijd zal het leren.