Alles over de nieuwe iPhone 6

Volgens ingewijden zijn we minder dan een maand verwijderd van het verschijnen van de nieuwe iPhone 6. Bronnen nabij Apple noemen 9 september 2014 als officiële introductiedatum, waarna de nieuwe iPhone 6 toestellen al op 19 september in de winkel zouden liggen. Het betreft dan wel het ‘kleinere’ 4,7 inch model. Voor de iPhone 6 met groot 5,5 inch display moeten we mogelijk nog enkele maanden wachten. Hieronder vind je een overzicht van alles wat we dusver weten over de iPhone 6.

Twee modellen

Er zullen van de iPhone 6 twee verschillende formaten verschijnen; een model met een 4,7 inch display en een model met een 5,5 inch display. Er is dus sprake van een sterke upsizing trend. Apple poogt hiermee klandizie weg te snoepen bij de concurrentie (lees: Samsung!) die al langer smartphones produceert met grotere schermen; de zogenoemde phablets (mix tussen mini tablet en telefoon).

Verder zal er wederom keuze zijn uit een opslagcapaciteit van 16, 32, 64 of 128 GB.

Van links naar rechts: iPhone 5S, iPhone 6 met 4.7 inch display, iPhone 6 met 5.5 inch display

Van links naar rechts: iPhone 5S, iPhone 6 met 4.7 inch display, iPhone 6 met 5.5 inch display

Innovaties en specificaties

De iPhone 6 beschikt volgens de laatste geruchten over een razendsnelle A8-processor (dualcore, mogelijk quadcore) met een kloksnelheid van 2.0 GHz, ten opzichte van de 1.3 GHz van de huidige iPhone 5S is dit een grote sprong voorwaarts.

De nieuwe iPhone 6 krijgt een NFC-chip, waarmee makkelijk en snel kleine betalingen kunnen worden afgehandeld door je telefoon langs een scanner te halen. Opladen gaat waarschijnlijk draadloos, daar Apple veel tijd, geld en moeite heeft gestoken de afgelopen jaren in nieuwe technieken om draadloos opladen sneller en efficiënter te maken. De batterijcapaciteit is fors opgeschroefd.

De camera zal verbeteren, maar nog niet helemaal duidelijk is op welke manier dit zal gebeuren. De huidige iPhone 5S heeft een 8.0 megapixel camera. De geruchten voor de iPhone 6 lopen uiteen; sommige kenners beweren dat er een 10.0 megapixel of zelfs een 13.0 megapixel camera op de iPhone 6 zal zitten, terwijl anderen denken dat de 8.0 megapixel camera gehandhaafd blijft, maar dat deze wordt uitgerust met een beeldstabilisator voor scherpere foto’s en video’s.

iOS 8

Tezamen met haar nieuwe modellenreeks iPhones en iPads brengt Apple traditiegetrouw ook weer een nieuwe versie van iOS 8 uit. iOS 8 is opzich geen nieuws meer en enkele maanden geleden al aangekondigd. Enkele coole features maken hun opwachting in iOS 8, waaronder de mogelijkheid timelapsevideo’s op te nemen.

Daarnaast wordt iOS 8 meer opgensteld voor externe ontwikkelaars zodat het makkelijker voor hen wordt om de capaciteiten en mogelijkheden van iOS8 en de nieuwe iPhone maximaal te benutten bij het ontwikkelen van programma’s en apps. Zo kunnen zij bijvoorbeeld gebruik maken van de vingerafdruksensor die Apple inbouwt in de homeknop. Ten opzichte van de iPhone 5S is deze vingerafdruksensor trouwens verder verbeterd en geoptimaliseerd.

Ook komt er met iOS 8 een sterke focus op health en lifestyle, gecomplementeerd door het gebruik van de iWatch.

Design

Er zijn de afgelopen tijd al wat foto’s gelekt waarvan wordt beweerd dat het om de nieuwe iPhone 6 zou gaan. Ook circuleren er foto’s van diverse onderdelen van het toestel. Over het definitieve design kunnen we slechts speculeren, maar mogelijk geven onderstaande afbeeldingen een goede indicatie.

iphone 6 achterkan

De achterzijde van de nieuwe iPhone 6.

De batterij van de iPhone 6

De batterij van de iPhone 6

Achterzijde nogmaals

Achterzijde nogmaals

Zijkant

De iPhone 6 van opzij

6

Gorilla-glas of saffierglas?

Ondanks dat ook hier de geruchten weer uiteenlopen, gaan we hoogstwaarschijnlijk toch een scherm van saffierglas krijgen. Dit glas is sterker en krasbestendiger dan het toch al uitermate degelijke gorillaglas, maar ook gelijk een stuk duurder. Echter, het kostenplaatje heeft Apple nooit tegengehouden en zal zonder twijfel worden verrekend aan de consument. Apple biedt nou eenmaal de hoogste kwaliteit voor een net zo hoge prijs.

Wat gaat de nieuwe iPhone 6 kosten?

Ten opzichte van de iPhone 5S zullen de prijzen wat hoger uitvallen. Voor een los toestel zullen de prijzen waarschijnlijk beginnen rond de 700 euro. Het leeuwendeel van de klanten zal de iPhone 6 echter in combinatie met een abonnement afsluiten, waarbij prijzen naar verwachting zullen starten vanaf zo’n 45 tot 50 euro per maand voor de meest basale abonnementen.