Amerikaanse overheid werkt met duizenden gemodificeerde iPads.

iPad modificatieHet bedrijf CACI International Inc. levert informatietechnologie aan de Amerikaanse overheid. Het bedrijf geeft aan onlangs de hardware van duizenden iPads te hebben aangepast zodat de Apple tablet veilig door overheidsinstanties kan worden gebruikt.

De oorlogen in Irak en Afghanistan zijn een grote financiële strop voor de Amerikaanse overheid, met als gevolg dat er minder geld te investeren is in technologische ontwikkelingen. Het modificeren van iPads is een inventieve strategie gebleken om te besparen op de uitgaven die de overheid doet op het gebied van technologie.

Uniek aan de aanpassingen die CACI nu heeft gedaan aan de iPad, is dat het aanpassingen aan de hardware betreft. Het was tot nu toe vooral gebruikelijk om apparatuur middels software-aanpassingen te modificeren om de veiligheid te waarborgen. Met veiligheid wordt in dit geval bedoeld dat de vertrouwelijke informatie die overheidsinstanties in handen hebben niet uit kan lekken, en niet voor derden toegankelijk is. De draadloze verbindingsmogelijkheden en de camera’s op de iPad worden uitgeschakeld door CACI, omdat deze een bedreiging vormen voor de veiligheid binnen geheime overheidsinstellingen.

“Het is in feite een gesteriliseerde iPad,” zegt Dan Allen van CACI. “We werken aan hoe we deze aangepaste iPad goed op de markt kunnen zetten.”

Verdere uitspraken over welke technieken gebruikt worden om de hardware van de iPad aan te passen, wil het bedrijf niet doen.

Het is geen verrassing dat enkele Amerikaanse overheidsfunctionarissen Apple producten gebruiken. Zo kreeg de Amerikaanse president Barack Obama nog een pre-release versie van de iPad 2 van Steve Jobs.