Apple ontwikkelt nieuwe techniek om wazige iPhone foto’s tegen te gaan

Wazig!Vandaag is bekend geworden dat Apple in oktober 2012 een patent heeft aangevraagd op een digitale camera implementatie waarbij continu beelden worden vastgelegd en opgeslagen alvorens de gebruiker daadwerkelijk de sluiter loslaat om de foto te maken. Het systeem selecteert automatisch de best mogelijke afbeelding gebaseerd op een aantal variabelen.

Ook al beschikken moderne smartphones zoals de iPhone reeds over relatief zeer kwalitatieve camera’s, feit blijft dat ze niet specifiek ontwikkeld zijn voor fotografie en daarom zijn compromissen gesloten. Zo zijn de optische sensoren van een smartphone minuscuul vergeleken met moderne digitale camara’s. Ook het gemis van een krachtige processor om de afbeeldingen te verwerken draagt eraan bij dat smartphones het toch veelal moeten afleggen tegen digitale camera’s en de foto’s niet altijd goed uitpakken.

Hoe werkt het nieuwe systeem?

Apple’s systeem start op wanneer de gebruiker een foto- of videoapplicitie opstart. Het nieuwe systeem legt alvorens de gebruiker daadwerkelijk een foto neemt, al continu beelden vast op volle resolutie en slaat deze tijdelijk op. Op het moment dat de gebruiker de foto maakt, wordt uit het aanbod van beschikbare afbeeldingen automatisch de beste optie gekozen. Deze keuze wordt bepaald door wanneer de afbeelding werd vastgelegd en de kwaliteit. Het systeem selecteert een afbeelding die qua tijdsinterval idealiter zo dicht mogelijk ligt bij het moment waarop de gebruiker het commando gaf de foto te nemen, maar neemt daarnaast dus ook de kwaliteit van de afbeelding mee in het oordeel. Het systeem kijkt naar contrast, afbeeldingsresolutie, dynamisch bereik en kleurweergave-eigenschappen.

Hoe het systeem precies geïmplementeerd zal worden en in welke toestellen, is nog niet bekend. De uitvinding staat op naam van Ralph Brunner, James David Batson en Nikhil Bhogal.