Google-ambassadeur over privacybescherming van Google en Apple, de toekomst van computers en iOS Maps

privacy internetIn een interview over het belang van privacy in het digitale informatietijdperk heeft Michael T. Jones, de technologie-ambassadeur van Google, gezegd vertrouwen te hebben in de manier waarop Google, Apple en Microsoft omgaan met persoonlijke informatie. Wel zet hij met een knipoog vraagtekens bij de betrouwbaarheid van Apple waar het aankomt op iOS Maps, en stelt dat gebruik ervan ‘levensgevaarlijk’ is. Ook wordt een blik geworpen op mogelijke toekomstige ontwikkelingen van computers en mobiele technologie.

Privacybescherming bij Google en Apple

Voor zowel Apple als Google zijn issues betreffende privacy in toenemende mate van belang geworden. Beide bedrijven produceren hardware en software waarmee steeds meer gedragingen, voorkeuren, locaties en persoonsgegevens van gebruikers worden opgeslagen. Google kreeg vorig jaar nog een boete van de FTC (Federal Trade Commission) omdat het een omweg gebruikte om de privacy-beveiliging van internetbrowser Safari te omzeilen. En zowel Google als Apple hebben van deze FTC de aanbeveling gekregen om de privacy van met met name applicaties voor kinderen te verbeteren.

Volgens Jones is het een kwestie van vertrouwen. Mensen maken gebruik van de diensten van Google, maar ook van die van Apple en Microsoft, omdat ze vertrouwen hebben in die bedrijven. Op het moment dat consumenten dit vertrouwen verliezen, zoeken ze hun heil bij anderen bedrijven. Volgens Jones is het dus in het eigenbelang van een organisatie als Google om te zorgen dat respectvol met persoonlijke informatie om wordt gegaan. Zonder het vertrouwen van de consument, kan Google alles verliezen wat ze in al die jaren hebben opgebouwd.

Jones zegt verder dat het veelal overschat wordt wat bedrijven als Google en Apple weten.

“Het betreft vooral publieke informatie. Er wordt geen waardeoordeel aan gehangen. Het draagt slechts bij aan hoe wij de klanten betere informatie kunnen verstrekken. Het is het type informatie wat een conciërge je geeft bij een hotel. Als je voor informatie vraagt over een restaurant, krijg je waarschijnlijk andere reacties als je een tuxedo aan hebt dan als je een badpak aan hebt.”

Al met al is Jones van mening dat consumenten een keuze hebben in het gebruiken van de services van Apple, Google, Facebook en dergelijke bedrijven.

“Ik denk dat je voor jezelf moet beslissen: Wil je dat informatie vanuit de wereld naar jou toe komt? Als dit zo is, dan heb je de mogelijkheid om dit ofwel van een regeringsinstantie te krijgen, of van een bedrijf. En wie vertrouw je meer, Google of je burgemeester? Ik denk in alle eerlijkheid dat Google een behoorlijk nette staat van dienst heeft in het tot dienst zijn van elk persoon. Graag zou ik willen dat Google wordt beoordeeld op dit daadwerkelijke gedrag. Ik denk dat we een 9,5 verdienen. Misschien wel een 10.”

Apple’s iOS Maps

Ook al zegt Jones ook vertrouwen te hebben in de betrouwbaarheid van Apple, toch kon hij het niet laten nog even te refereren naar de aanhoudende problemen omtrent iOS Maps (Apple Maps).

“Ik denk dat je je zorgen moet maken als je ergens wilt komen en je gebruikt Apple Maps. Je speelt op zulke momenten met je leven!”

Vorig jaar kwamen er berichten naar buiten dat de politie in Victoria, Australië, waarschuwingen had afgegeven over Apple’s iOS6 Maps aan automobilisten. Aanleiding was dat er verscheidene reizigers waren gestrand in een afgelegen nationaal park, omdat iOS Maps het plaatsje Mildura incorrect afbeeldde, zo’n 65 kilometer ten zuidoosten van de eigenlijke ligging. De politie verklaarde dat het incorrecte functioneren van iOS Maps tot “potentieel levensgevaarlijke situaties” kon leiden, door mensen naar verkeerde, wellicht gevaarlijke locaties te sturen. Dit is dan ook het bericht waar Jones knipogend naar refereert als hij zegt dat je met je leven speelt door op Apple Maps te vertrouwen.
Mildura

De toekomst van computers

Verder deed Jones nog uitspraken over de toekomst van computers. Hij denkt dat draagbare technologie (zoals Google Glasses en vergelijkbare Apple producten) de toekomst hebben.

“We zijn met 7 miljard mensen. Twee miljard van hen hebben er internet, maar 4 miljard hebben er mobiele telefoons. Dus, de dagen van de computer zijn voorbij als het aan de consument ligt; het is nu het tijdperk voor mobiele apparaten. Mobiele apparatuur zal steeds intiemer worden. Je zal je mobieltje niet meer in je zak hebben zitten. Het zal verwerkt zitten in je bril, of in je oor, en haast deel uit gaan maken van je zintuigen.”
Google Glasses