Samsung wisselt hoofddesigner in na teleurstellende reacties Galaxy S5

Galaxy S5Vandaag is bekend geworden dat Samsung haar hoofddesigner Chang Dong-hoon de laan uit stuurt nadat het design van de nieuwe Galaxy S5 met veel teleurstelling is ontvangen door zowel de pers als het grote publiek. In zijn plaats zal Lee Min-hyouk, die ook verantwoordelijk was voor het design van de eerste generatie Galaxy S, wederom hoofddesigner worden van Samsung’s mobiele telefoniedivisie.

Chang groeit door naar een andere functie, waarin hij in grotere lijnen verantwoordelijk blijft voor de designfilosofie van Samsung en diens dochterondernemingen. Samsung heeft een breed gamma aan verschillende bedrijven onder haar vlag opereren, variërend van scheepswerven, semiconductorproductie tot zware industrie. Chang zal hoofd worden van het ‘Design Strategy Team’ van Samsung, het zakelijke designcentrum van Samsung dat verantwoordelijk is voor de lange termijn designfilosofie van alle bedrijven die opereren onder de vleugels van Samsung, waaronder ook de telecomtak. “Een mooie carrièreswitch na een toch teleurstellende prestatie”, zou bepleit kunnen worden.

Welke kritiek kreeg de Galaxy S5?

Enkele grote dagbladen, kranten en internetrecensenten hadden zich dermate negatief uitgelaten over de nieuwe S5 dat Samsung zich geroepen voelde stappen te ondernemen. Zo meldde de Wall Street Journal honend dat de achterzijde van de Galaxy S5 aanvoelde als een pleister. In de International Business Times was terug te lezen “Samsung Galaxy S5: Looks Cheap, Feels Cheap.”
Achterzijde Galaxy S5

De nieuwe hoofddesigner van Samsung, Lee Minh-hyouk

Lee Minh-hyouk, die formeel auto-ontwerper is, kreeg veel lof over het design van de eerste modellen van de Galaxy-lijn van Samsung, waarin hij een grote rol speelde. Het design van deze eerste generatie Galaxy S ontketende wel een serie rechtszaken waarbij Apple Samsung voor de rechter daagde, daar het design te veel overeen zou komen met de Apple iPhone.

Galaxy S1 tm Galaxy S5

De Galaxy S1 t/m S5

Als ontwerper, is het een kwestie van waardigheid. De Galaxy S is origineel vanaf het begin, en ik ben degene die hem gemaakt heeft” is wat Lee Minh-hyouk antwoordde op de aantijgingen van Apple dat het design van de oorspronkelijke Galaxy S afgekeken zou zijn van de iPhone 1. “Het is een compleet verschillend product met een verschillende designtaal en verschillende technologie erin verweven.

iPhone 1, 2, 3, 4 en 5

iPhone 1, 2, 3, 4 en 5

Rechtbanken hebben hem daar op grote schaal ongelijk in gegeven, en de claims van Apple zijn veelvuldig toegekend. Gevolg was dat verscheidene Samsungproducten niet meer verkocht mochten worden in bepaalde jurisdicties en Samsung moest meer dan 900 miljoen dollar aan schadevergoedingen betalen.