Tabletmarkt zakt wat in

De verkoop van tablets vertoont dit jaar een consistent dalende lijn ten opzichte van vorig jaar. Ook de iPad Air en de iPad Mini Retina hebben deze trend niet kunnen doorbreken. Zijn de hoogtijdagen van de tablet misschien al weer achter ons? Er zijn in elk geval meerdere verklaringen te geven voor het insluimeren van de tabletmarkt.

In een markt die al jaren wordt gedomineerd door Apple lijkt de rek er nu een beetje uit te zijn. Ook Apple zag haar verkoopcijfers dalen. Onder meer komt dat door de relatieve groei van de concurrentie. Andere merken, en met name Samsung, namen de afgelopen jaren een steeds groter marktaandeel voor hun rekening. Nog steeds is Apple heer en meester als het om marktaandeel gaat in de tabletmarkt, maar de monopoliepositie zoals die gold in 2010 tot 2013, na de introductie van de eerste iPad-modellen, is niet meer zo stevig als weleer.

Goedkopere doch goede alternatieven voor de iPad

Apple positioneert zichzelf bovenaan de markt, zowel qua kwaliteit als qua prijsstelling. De crisisjaren hebben er bij de consument echter ingehakt, en met de komst van goedkopere tablets op de markt, aangeboden door merken als Google (Nexus) en Samsung, hebben meer mensen besloten tot aanschaf van een gunstiger geprijsd alternatief voor de iPads. Toch lijkt Apple niet van plan haar strategie (exclusief inzetten op de bovenkant van de markt) op te geven; het is immers al jaren een succesformule gebleken en heeft Apple een luxueuze en begerenswaardige reputatie bezorgd.

De markt raakt verzadigd daar iedereen al een tablet heeft

Tablets worden steeds kwalitatiever en gaan langer mee. Tezamen met het feit dat het gros van de consumenten inmiddels een tablet heeft aangeschaft de afgelopen jaren, resulteert dit in minder verkochte tablets. Mensen hebben ze al en ze zijn niet zo snel aan vervanging toe. Mensen maken gemiddeld zo’n 2,5 jaar gebruik van dezelfde tablet voordat ze deze vervangen. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen die een tweedehands tablet overnemen i.p.v. een nieuwe te kopen. Een twee jaar oude tablet is voor casual gebruikers (oma, moeder, vriend, kennis) misschien een prima alternatief i.p.v. een nieuwe te hoeven aanschaffen.

Trend: Grotere schermen in smartphones (phablets)

Smartphones lijken steeds groter te worden; er is een soort hybride smartphone/tablet crossover ontstaan, de phablet. Deze smartphones zijn veelal maar een fractie kleiner dan de ‘mini’ modellen tablets, en bieden dezelfde functionaliteiten plus extra’s, zoals telefonie en app/text. Dit maakt de kleinere modellen tablets voor sommige consumenten overbodig.

Deze Samsung Note doet qua schermgrootte al bijna niet meer onder voor een Galaxy Tab 7.0 tablet!

Deze Samsung Note doet qua schermgrootte al bijna niet meer onder voor een Galaxy Tab 7.0 tablet!

De desktop en laptop blijven concurrerend t.o.v. de tablet

Blijkbaar zijn er toch nog genoeg mensen die de voorkeur geven aan een reguliere laptop of desktop dan aan een tablet. Apple verwachtte aanvankelijk dat met de komst van de eerste iPad het pc-tijdperk voorbij was, maar de verkoopcijfers van zowel desktops als laptops laten zien dat deze markt nog steeds een belangrijke rol vervult. Ook komen er steeds meer hybride laptops, waarbij het scherm losgekoppeld kan worden en kan worden gebruikt als tablet.