Terugroepactie iPhone-opladers na oververhittingsproblemen

adapter iPhoneEen gigantische terugroepactie van Apple, waarbij bezitters van een iPhone 3GS, iPhone 4 of iPhone 4S wordt gevraagd om de officieel meegeleverde adapter in te komen wisselen. De terugroepactie geldt voor maarliefst 37 landen, incluis Nederland. De reden voor het terughalen van de adapters is dat ze mogelijk oververhit kunnen raken, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Het zou gaan om opladers die tussen oktober 2009 en september 2012 verkocht zijn, herkenbaar aan het modelnummer A1300.

Op onderstaande afbeelding kan je zien waaraan de desbetreffende adapters te herkennen zijn.

Apple A1300 adapter

Adapters met modelnummer A1300 kunnen kosteloos worden omgewisseld voor een nieuwer, veiliger exemplaar (A1400)

Het advies aan consumenten is om dergelijke adapters vanaf heden niet meer te gebruiken. De adapters kunnen ingewisseld worden bij officiële Apple Stores of erkende Apple-verkooppunten. Van klanten wordt gevraagd dat ze hun iPhone meenemen zodat middels het serienummer gecontroleerd kan worden dat het inderdaad een officiele, defecte adapter betreft. Klanten zullen kosteloos een nieuwe, veilige adapter meekrijgen.

Aangeraden wordt om voorlopig de iPhone via een USB-aansluiting op de computer op te laden.

Apple treft het de laatste tijd niet; het is de tweede grootschalige teruproepactie in kort tijdsbestek. Afgelopen april moest Apple schoorvoetend toegeven dat er een productiefout was geconstateerd bij de powerknop van enkele iPhone 5 modellen. Ook deze problemen werden kosteloos verholpen, maar ook hier was een grote terugroepactie voor nodig.