Vergelijking: Apple iPad Mini – Samsung Galaxy Tab 2 7.0 – Google Nexus 7

afbeeldingen van ipad mini nexus7 en galaxy tab 2Het afgelopen jaar zijn de ‘mini’ tablets sterk in opkomst. De grootste spelers op de markt zijn de Apple iPad Mini en de Samsung Galaxy Tab 2 7.0. Samen met de Google Nexus 7 zullen zij het in deze vergelijking tegen elkaar opnemen.

Waarom de Apple iPad Mini?

iPad Mini Galaxy Tab 2 7.0 Nexus 7 Winnaar
Batterij Li-Po 4490 mAh Li-Ion 4000 mAh 4325 mAh iPad Mini
Besturingssysteem iOS Android Android iPad Mini
Draadloos netwerk mogelijkheden Wi-Fi, 3G, 4G Wi-Fi, 3G Wi-Fi, 3G iPad Mini
Verscheidenheid aan versies 16/32/64 GB 8/16/32 GB 32 GB iPad Mini
Camera achterkant 5.0 megapixel 3.0 megapixel geen iPad Mini
Schermgrootte 7.9 inch (20 cm) 7 inch (18 cm) 7 inch (18 cm) iPad Mini
Gebruiksgemak algemeen  x  x  x iPad Mini


Toelichting:
De accu van de iPad is niet alleen op papier superieur aan die van zijn concurrenten, maar het is ook daadwerkelijk merkbaar in de praktijk. De batterij van de Nexus 7 is zelfs in standby-modus behoorlijk snel leeg.
Waar wij in vorige vergelijkingen geen uitspraak wilden doen over welk besturingssysteem wij beter vinden -iOS of Android- komen wij daar nu op terug. Na intensief met beide besturingssystemen te hebben gewerkt, moeten wij toch bekennen iOS net wat stabieler, handiger en slimmer te vinden dan Android. Apple staat ook wel bekend om de vele updates waaraan iOS onderhevig is. Met elke update tracht Apple de gebruiksvriendelijkheid te verhogen en kleine foutjes in het systeem te verhelpen, en dit merk je. iOS is gewoon een heerlijk besturingssysteem.
Met het oog op het internet van de toekomst, wint ook de iPad Mini. Het is de enige tablet die is toegerust op eventueel gebruik van het razendsnelle 4G netwerk waar in de toekomst mee gewerkt gaat worden.
Van de Nexus 7 is op de Nederlandse markt alleen een 32 GB versie beschikbaar. Van de iPad Mini en de Galaxy Tab 2 7.0 zijn 3 versies beschikbaar, al beschikt de topversie van de iPad Mini over het dubbele geheugen van de topversie van de Galaxy Tab 2 7.0. Daarom wint de iPad op dit punt.
De iPad heeft verreweg de beste camera, en beschikt over het grootste scherm van de 3 geteste tablets. Dat verschil in schermgrootte lijkt misschien niet veel, maar het is zeker merkbaar. Of een groot scherm als voordeel wordt gezien bij een ‘mini’ tablet, is natuurlijk discutabel. Toch vinden wij het iets grotere scherm van de iPad Mini prettiger werken dan zijn concurrenten en daarom gaat ook hier de winst naar de iPad.
Ten slotte is er een zeer belangrijke, doch subjectieve factor die in het voordeel van de iPad beslist, en dat is het algemene gebruiksgemak. Deels komt dat door de iOS, deels door de ergonomie van de tablets. Bij het werken op de Nexus 7 zijn we meermaals aan het klungelen geweest met de onhandig gepositioneerde home-knop. Deze wordt als je bezig bent op de Nexus 7 te vaak onbedoeld aangetikt, waardoor je hetgeen waar je mee bezig was kwijt bent! Frustrerend! Pas als je vervolgens de iPad Mini er naast hebt, merk je hoe de ergonomie van een tablet zou moeten zijn.

iPad Mini – De meest recente en laagste prijzen

Waarom de Samsung Galaxy Tab 2 7.0?

iPad Mini Galaxy Tab 2 7.0 Nexus 7 Winnaar
Mogelijkheden extra geheugenopslag geen Micro SD geen Galaxy Tab


Toelichting:
De Samsung Galaxy Tab 2 7.0 is een prima tablet, al steekt hij wat bleekjes af tegen zijn concurrentie wanneer puur objectief naar zijn pluspunten gekeken wordt. Dan pakt hij namelijk slechts de winst op het feit dat er de mogelijkheid is om een Micro SD kaartje toe te voegen voor extra geheugenopslag.
De Galaxy Tab 2 7.0 verslaat overigens samen met de Nexus 7 de iPad Mini op twee gebieden, waaronder het type kabelaansluiting. Lightning van Apple vinden wij door zijn gebrek aan compatibiliteit met ‘oudere’ Apple apparatuur toch minder handig dan de micro-USB aansluiting van de Samsung en de Nexus 7, welke meer universeel zijn. Ook het gebruiksgemak waarmee bestanden uitgewisseld kunnen worden is bij de Galaxy Tab en de Nexus 7 beter; bestanden, muziek of foto’s kunnen simpelweg via USB-kabel overgezet worden zonder hiervoor extra software te installeren. Met de iPad Mini moet je hiervoor eerst synchroniseren met iTunes.

De Galaxy Tab 2 7.0 is inmiddels niet meer verkrijgbaar. Deze is vervangen door nieuwe 7.0 inch versies in de vorm van de Galaxy Tab 3 en zelfs de Galaxy Tab 4 2.0.