De iPad Air of de iPad Mini Retina?

air vs mini retinaNu ze inmiddels enige tijd op de markt zijn, is het tijd om de balans op te maken: wat vinden we van de iPad Air en de iPad Mini Retina? En als je op zoek bent naar een nieuwe tablet, welke van de twee kan je dan het beste kiezen? Of kan je beter wachten op mogelijke opvolgers die waarschijnlijk eind dit jaar hun opwachting zullen maken? We zullen het eens op een rijtje zetten.

De iPad Air

De iPad Air beschikt over een retina-display met een resolutie van 2048 x 1536 pixels, resulterend in een pixeldichtheid van 264 pixels per inch. De grootte van het scherm is 9.7 inch diagonaal gemeten (dit is ongeveer 25 cm).

De krachtige processor is een Apple A7-chip met 64-bits architectuur en M7-bewegingscoprocessor. Dit is een van de krachtigste en snelste processoren op de markt, en wordt onder meer gebruikt in het topmodel iPhone van Apple, de iPhone 5S.

Ten opzichte van zijn voorganger, de iPad 4, is de iPad Air dunner, lichter, sneller en beschikt hij bovendien over verbeterde camera’s. Aan de voorzijde zit een 1.2 megapixel camera geschikt voor facetime- of skypegesprekken. Aan de achterzijde zit een 5 megapixel camera welke beschikt over o.a. autofocus, een verlichttingssensor en gezichtsherkenning. Hiermee kunnen video’s worden opgenomen met een resolutie van maarliefst 1080 p.

ipad Air power of lightness

De iPad Air ondersteunt iOS 7, de nieuwste versie van Apple’s operating systeem.

Enigszins teleurstellend is nochtans de afwezigheid van een vingerafdruksensor. De iPhone 5S is hier wél mee uitgerust; middels een vingerafdruksensor die verstopt zit in de homeknop kan toegang tot de telefoon worden verkregen. Apple heeft de techniek dus in huis, maar heeft om onverklaarbare redenen besloten deze nog niet te implementeren in de iPad Air. Jammer, want het is een fijne feature gebleken op de iPhone 5S.

Zie ook onze vooruitblik voor de mogelijke opvolger van de iPad Air.

De iPad Mini Retina

iPad Mini RetinaDe iPad Mini verschilt qua specificaties maar opvallend weinig van de iPad Air. Ook de iPad Mini Retina beschikt over een retina-display met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Omdat het scherm echter kleiner is, is de pixeldichtheid groter, maarliefst 326 pixels per inch. Dit resulteert in haarscherp beeld. De schermgrootte bedraagt 7.9 inch (ongeveer 20 cm).

De iPad Mini Retina beschikt over dezelfde Apple A7-processor als de reguliere iPad Air. Deze processor laat niets te wensen over. Ook de iPad Mini Retina beschikt over een verbeterde 1.2 megapixel camera aan de voorzijde, en een krachtige 5 megapixel camera aan de achterzijde. Eveneens draait deze tablet op iOS 7.

Voor de iPad Mini Retina gelden eigenlijk alle specificaties zoals we die voor de iPad Air hebben opgesomd. Ook het grootste kritiekpunt, het ontbreken van een vingerafruksensor, geldt voor de iPad Mini Retina.

Is het verstandig om nu een iPad Air of iPad Mini met Retina-scherm aan te schaffen?

Het is bijna juli 2014, wat betekent dat beide modellen alweer wat maandjes meedraaien (sinds eind 2013). Geheid wordt er achter de schermen al druk gewerkt aan opvolgers van beide modellen. Apple heeft de traditie elk jaar, meestal in het najaar, nieuwe modellen te introduceren. Je zal bij de aanschaf van een nieuwe iPad of iPhone altijd achter de feiten aan blijven lopen, en binnen een jaar is je iDevice per definitie al niet meer het meest recente model. Daarom vinden we ook dat je je hier niet door moet laten tegenhouden. De iPad Air en iPad Mini met Retina-scherm zijn beide fantastische tablets. Een grote kracht van Apple is dat ze met grote regelmaat hun operating-systeem iOS blijven updaten, en dat deze updates ook beschikbaar komen voor ‘oudere’ modellen iPads en iPhones. Dus zelfs als de iPad Air en iPad Mini Retina opgevolgd worden door nieuwere modellen (wat overigens nog best wat maanden zal duren), middels iOS-updates zal het operating systeem de komende jaren helemaal up to date worden gehouden. Daarnaast zijn de kwaliteit en hardwarespecificaties dermate goed dat deze tablets probleemloos jaren mee kunnen draaien. Het blijft jammer dat er nog geen vingerafdruksensor is opgenomen in beide tablets, terwijl hier wel mogelijkheden voor lagen. We verwachten dat deze techniek in toekomstige modellen zeker zal worden geïmplementeerd.

Links de iPad Air, rechts de iPad Mini Retina

Links de iPad Air, rechts de iPad Mini Retina

Qua specificaties verschillen de toestellen vrijwel niets en behoren ze beiden tot de top van de tabletmarkt. De belangrijkste afweging die gemaakt moet worden als men een keuze wil maken tussen de iPad Air en de iPad Mini Retina is welke schermgrootte de voorkeur heeft. De iPad Mini Retina is wellicht net wat handzamer voor mensen die hun tablet vaak meenemen, al is het verschil in formaat toch behoorlijk bescheiden. De iPad Air voelt voor zijn formaat opvallend licht aan en ligt prettig in de hand. Zijn voorganger kreeg nogal eens de kritiek juist wat zwaar in de hand te liggen, maar met de Air is dit echt een stuk verbeterd; hij doet zijn naam eer aan.

Waar is de iPad Air momenteel het goedkoopst te verkrijgen?

Wekelijks zullen we hier het meest recente prijsoverzicht van enkele grote webwinkels updaten. Dus als je geïnteresseerd bent om een iPad Air aan te schaffen, kijk dan hieronder waar de prijs momenteel het gunstigst uitvalt.

iPad Air 16GB WIFI (beginnend bij laagste prijs)
Klein.nl / grijs / 429,98 euro
Klein.nl / zilver / 433 euro
Paradigit.nl / grijs / 469 euro
Paradigit.nl / zilver / 469 euro
Centralpoint.nl / grijs / 479 euro
Centralpoint.nl / zilver / 479 euro

iPad Air 32GB WIFI (beginnend bij laagste prijs)
Klein.nl / grijs / 538,88 euro
Yourtablet.nl / zilver / 549 euro
Centralpoint.nl / grijs / 569 euro
Centralpoint.nl / zilver / 569 euro
Paradigit.nl / grijs / 569 euro

iPad Air 32GB WIFI + 4G cellulair internet (beginnend bij laagste prijs)
Centralpoint.nl / zilver / 689 euro
Paradigit.nl / grijs / 689 euro

iPad Air 64GB WIFI + 4G cellulair internet  (beginnend bij laagste prijs)
Centralpoint.nl / grijs / 779 euro
Yourtablet.nl / zilver / 779 euro

iPad Air 128GB WIFI + 4G cellulair internet (beginnend bij laagste prijs)
Yourtablet.nl / grijs / 809 euro
Centralpoint.nl / zilver / 869 euro

Waar is de iPad Mini met Retina-scherm momenteel het goedkoopst te verkrijgen?

Ook deze prijzen zullen wekelijks worden geupdate zodat je verzekerd bent van de beste prijs.

iPad Mini Retina 16GB WIFI (beginnend bij laagste prijs)
Klein.nl / grijs / 369 euro
Yourtablet.nl / zilver / 379 euro
Centralpoint.nl / grijs / 389 euro

iPad Mini Retina 32GB WIFI (beginnend bij laagste prijs)
Yourtablet.nl / zilver / 478 euro
Paradigit.nl / grijs / 479 euro
Centralpoint.nl / grijs / 479 euro

iPad Mini Retina 32GB WIFI + 4G cellulair internet (beginnend bij laagste prijs)
Centralpoint.nl / zilver / 599 euro
Yourtablet.nl / grijs / 599 euro
Paradigit.nl / grijs / 599 euro

iPad Mini Retina 64GB WIFI + 4G cellulair internet (beginnend bij laagste prijs)
Yourtablet.nl / zilver / 674 euro
Centralpoint.nl / grijs / 689 euro
Paradigit.nl / grijs / 689 euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *