Films en TV series kijken op de iPad

films en seriesLiefhebbers van films en tv series kunnen hun hart ophalen met de iPad. Het compacte formaat maakt van de iPad de ideale metgezel om op reis te genieten van je favoriete series en films. Maar hoe werkt dat precies, het kijken van series en films op de iPad? Je zal de juiste mediabestanden moeten downloaden, overzetten of streamen naar je iPad middels Wifi. Ook moet de iPad over de juiste mediaspeler beschikken om deze bestanden af te kunnen spelen. In deze handleiding zullen wij hier alles over uitleggen.

Mediabestanden (films of series) op de iPad zetten

Mediabestanden die je reeds hebt gekocht of hebt gedownload, zijn simpel over te zetten op de iPad. Verbindt de iPad met je desktop of laptop waar de mediabestanden op staan. Door de iPad te synchroniseren via iTunes kan je de bestanden overzetten van de desktop of laptop naar de iPad. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de opslagcapaciteit van de iPad (het geheugen), aangezien films en series best wat ruimte in beslag kunnen nemen, vooral als het een hoge kwaliteit betreft.

Converteren

Helaas worden niet alle bestandsformaten door de iPad ondersteund. Zo heeft de iPad behoorlijk wat kritiek gekregen voor het niet ondersteunen van Flash. Vrijwel alle mediabestanden die je vanaf je computer op de iPad zet, kan je omzetten naar MP4 formaat met een programma als VLC Mediaspeler of Handbrake. Dit omzetten (ook wel converteren genoemd) zorgt er voor dat de mediabestanden omgezet worden in een bestandsformaat dat wél ondersteund wordt door de iPad, waardoor ze afgespeeld kunnen worden. Het converteren van bestanden in een ander bestandsformaat kan echter flink wat tijd in beslag nemen. Een alternatief kan zijn om voor een mediaspeler te kiezen met een bredere ondersteuning.
VLC Media Player

Mediaspelers met een bredere ondersteuning

Enkele voorbeelden van mediaspelers die meerdere bestandsformaten ondersteunen, zijn AVPlayerHD en CineXPlayer, beide te vinden in de App Store (respectievelijk 2,39 euro en 2,99 euro). Hiermee kunnen onder andere AVI, MKV en Xvid bestanden afgespeeld worden en ondertitels toegevoegd worden.

Streamen vanaf je laptop of desktop

Als je binnen het bereik bent van je Wi-Fi netwerk, dan hoeven films en series niet fysiek op je iPad te staan. Je kan ze dan streamen via je Wi-Fi verbinding vanaf je desktop of laptop.
Benodigdheden om te streamen:

  • IPad met Wi-Fi verbinding
  • Een streaming applicatie; In de App Store zijn meerdere apps te vinden die het streamen van videobestanden naar de iPad ondersteunen. Het meest populaire programma is momenteel Air Video. Een goed alternatief is VLC Streamer. Deze twee applications zijn voor respectievelijk 2,39 euro en 1,59 euro aan te schaffen in de App Store.
  • DLNA certificering; dit betekent dat de iPad toegang heeft tot de DLNA gecertificieerde computer of laptop binnen hetzelfde Wifi thuisnetwerk.
  • De desktop of laptop vanaf waar je wilt streamen moet hier toe in staat zijn en beschikken over een media manager programma (ook wel een ‘helper app’ genoemd). Met een dergelijk programma kan je bestanden op de computer selecteren die je wilt weergeven op de iPad.

Streamen met een digitaal TV abonnement

Bezitters van digitale TV van Telfort, Ziggo of KPN kunnen enkele zenders gratis bekijken op hun iPad. Het aanbod is momenteel echter nog klein, maar de verwachting is dat dit zal gaan veranderen. Abonnees van Ziggo kunnen de ‘HBO GO’ app downloaden waarmee enkele HBO series kunnen worden bekeken op de iPad.

Ook is het mogelijk het digitale signaal van de de digitale TV decoder om te zetten naar een stream die via de Wifi van het thuisnetwerk naar de iPad doorgestuurd kan worden. Hiervoor zijn enkele asseccoires nodig, zoals de producten van EyeTV en Slingbox.

Betaalde streaming-alternatieven

In de App Store is de applicatie ‘MovieMarket‘ te downloaden. Hiermee is een aanbod van diverse recente films te streamen. Deze zijn dan direct op je iPad af te spelen, en kunnen na aanschaf keer op keer bekeken worden. Er worden verscheidene categorieën van films aangeboden en de kosten zijn 4,99 euro per film.
Movie Market

Een alternatief is Ximon, een video-on-demand dienst met een brede catalogus van kwalitatieve films en series. Met Ximon worden series en films gestreamd in een zo hoog mogelijke kwaliteit, tot wel 1080p. In de catalogus is voor de meeste films en series een gratis trailer te bekijken. Ximon ondersteunt verder ‘Airplay’ voor mensen die in het bezit zijn van Apple TV. Ximon biedt een speciaal abonnement aan  voor € 9,50 per maand, waarmee onbeperkt films en series uit de Plus catalogus bekeken kunnen worden. Verder kun je een prepaid-tegoed aanschaffen of simpelweg per film of aflevering betalen. De aanschaf van Ximon zelf is gratis, en wekelijks zijn er nieuwe films en afleveringen van series beschikbaar. Het aanbod is erg gevarieerd.
Ximon

Gratis streaming-alternatieven

Uitzending gemist, RTL en SBS bieden allen applicaties aan vanaf waar gratis televisieprogramma’s gestreamd kunnen worden (al moet ook daar voor enkele programma’s wel betaald worden).

Een alternatief is om gratis films of series te streamen naar je tablet vanaf het internet. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Youtube, maar er zijn ook alternatieven in de vorm van Movie Vault, een applicatie waarmee je gratis films kan streamen.