Hoe houd je de batterij van je iPad goed?

Batterij iPadDe batterijen in mobiele telefoons en tablets worden steeds efficiënter. De iPad is hierop geen uitzondering, en beschikt over een zeer efficiënte en krachtige batterij. De iPad kent vele toepassingen; er worden films op gekeken, spelletjes op gespeeld, websites op bekeken. Maar ook voor professionele doeleinden wordt de iPad ingezet;  het maken van aantekeningen, notuleren, verslagen uittypen. In de praktijk worden iPads soms vele tientallen uren per week gebruikt. En ondanks dat de iPad over een krachtige batterij beschikt, zijn er wel een aantal maatregelen die je kan treffen om de levensduur van de batterij te optimaliseren. Vooral als je merkt dat de batterij van je iPad snel leeg is, kunnen de volgende tips goed van pas komen.

Voorkom dat de iPad te warm wordt

Laat de iPad niet in een hete auto achter en laat hem niet in de volle zon liggen. Warmte is misschien wel de grootste strop voor de levensduur van je iPad batterij.

Zorg dat je de laatste software updates geïnstalleerd hebt

In de nieuwste updates zijn soms aanpassingen verwerkt om de prestaties van de batterij verder te optimaliseren. Voor informatie over hoe je de nieuwste software updates kan downloaden en installeren kan je deze handleiding raadplegen.

Pas de helderheid van het scherm aan

Als standaardinstelling past de iPad automatisch de helderheid van het scherm aan aan de hoeveelheid licht in de omgeving. Om de batterij te sparen, kan je het scherm handmatig wat minder helder (donkerder) instellen. Dit doe je via Instellingen –> Helderheid en Achtergrond. Door de schuifbalk naar links te schuiven verlaag je de helderheid van het scherm.
Helderheid en achtergrond

Schakel apps uit als je ze niet gebruikt

Sommige apps verhinderen dat het scherm dimt of dat de app automatisch wordt afgesloten, en dit kost energie.  Schakel deze apps dus uit als je ze niet gebruikt.

Schakel Wi-Fi uit

Als je momenteel geen gebruik maakt van internet, kan het lonen om wifi uit te schakelen om energie te besparen. Als je toch op internet wilt, heeft wifi over het algemeen wel de voorkeur boven mobiele datanetwerken (zogenoemde cellulaire netwerken) in termen van stroomverbruik. Via Instellingen –> Wi-Fi kan je Wi-Fi uitschakelen.

Schakel 3G internetverbinding uit

Als er geen Wi-Fi beschikbaar is, zal de iPad contact proberen te zoeken met cellulaire datanetwerken. Ook dit kan energie vreten. Via Instellingen –> Mobiele Data kun je vervolgens de mobiele data uitschakelen. Sowieso geniet een Wi-Fi verbinding de voorkeur boven een cellulaire netwerkverbinding (goedkoper en beter voor de batterij).
Mobiele-Data-2

Gebruik Vliegtuigmodus

De iPad probeert over het algemeen verbinding te houden met een Wi-Fi netwerk of een 3G data netwerk. Zeker als je je op een plek bevindt met slecht bereik, kan het meer energie kosten voor de iPad om contact te zoeken en te behouden met beschikbare Wi-Fi of 3G netwerken. Door vliegtuigmodus in te schakelen gaat de iPad in een offline mode en zoekt ook geen contact meer met de genoemde datanetwerken. Dit komt de batterij ten goede. Via Instellingen kan je vliegtuigmodus aan- en uitschakelen.

Schakel automatische berichtgeving uit

Bepaalde apps geven een signaal zodra er nieuwe data binnenkomt. Denk hierbij aan apps als Twitter, Facebook en Whatsapp. Gevolg kan zijn dat de iPad de hele dag door notificaties doorgeeft middels geluid en activering van het scherm. Dit ten koste van de batterij. Deze automatische berichtgeving kan uitgeschakeld worden via het menu Instellingen –> Berichtgeving. Hier kan je vervolgens de berichtgeving uitschakelen. De nieuwe data wordt nog steeds ontvangen, maar je krijgt het nu pas te zien wanneer je de desbetreffende applicatie opent.
Berichtgeving

Haal minder vaak nieuwe data op

De iPad kan ingesteld worden om op specifieke tijdsintervallen applicaties als e-mail te controleren en nieuwe data op te halen. Hoe korter deze tijdsintervallen zijn, hoe vaker email en andere data opgehaald worden en hoe sneller de batterij leeg raakt. Je kan zelf instellen hoe vaak dit gebeurt, of dat je handmatig deze data wilt ophalen. Dit kan via Instellingen –> Mail, contacten, agenda –> Nieuwe gegevens. Hier kan je instellen met welk tijdsinterval je nieuwe gegevens binnen wilt halen (het controleren van je email-accounts bijvoorbeeld). Je kunt ook instellen dat je dit manueel (handmatig) wilt doen. Deze instelling is het meest energiebesparend.

Ook kan je er nog voor kiezen om minder emailadressen automatische te laten controleren. Bij Instellingen –> Mail, contacten, agenda kan je zien welke emailaccounts worden gecontroleerd door de iPad. Zit hier een account tussen die je momenteel niet (meer) gebruikt of nodig hebt, dan kan je deze in dit menu uitschakelen. Eventueel kun je de account ook verwijderen, als je deze helemaal niet meer gebruikt.

Zet de iPad op slot

Als je de iPad weglegt,  schakel het scherm dan uit door op de Standby-knop te drukken (rechtsboven op de iPad). Dit noemt men ook wel het ‘locken’ of ‘op slot zetten’ van de iPad.
Daarnaast kan je instellen dat de iPad zichzelf sneller automatisch op slot zet. Via Instellingen –> Algemeen –> Automatisch Slot kun je een tijd instellen waarbij de iPad zichzelf op slot zet na een bepaalde periode van inactiviteit.

Trek de batterij af en toe helemaal leeg

Een laatste tip is om de batterij het liefst minimaal maandelijks eens geheel leeg te trekken om hem vervolgens weer maximaal op te laden.

 

 

20 Comments

 1. Ton Jansen
  11 november 2013 @ 22:14

  Hallo ik heb een vraag mbt de levensduur van de batterij in een ipad 4. Ik heb een ipad 4 sinds 26 december 2012. Op dit moment doe ik maximaal 1,5 uur a 2 uur met een 100% opgeladen accu. Hoewel de ipad veel wordt gebruikt is het volgens mij niet normaal dat de ipad zo snel leeg loopt. Volgens de garantiebepalingen van apple ik er geen garantie op. Tevens wordt het apparaat opmerkelijk warm bij bijvoorbeeld het spelletje candy crush. Het apparaat is ‘ingelezen’, maar niets is gevonden. Wat zou ik hier nog aan kunnen doen.

  Reply

 2. Siebren
  25 februari 2014 @ 17:08

  Staan alle aps dan open
  Druk 2 keer home knop snel achter elkaar in en beweeg je vinger naar boven op elke app
  Om ze te sluiten want apps laten batterijen ook gouw leeglopen als er veel open staan

  Reply

 3. Sonja
  23 januari 2015 @ 16:46

  Als ik mijn ipad 4 oplaad, dan laad hij zich niet helemaal op. Bijvoorbeeld: Als de accu helemaal leeg is en ik laad hem op stopt hij bij 25%. En als ik hem dan van de stroom af doe en dan weer stroom aansluit. Dan laat hij op naar 85%. Wat is hier aan de hand? Laat het me snel wetten.

  Mvg. Sonja

  Reply

  • Kees riedijk
   8 september 2015 @ 20:05

   Mogelijk de verkeerde lader, geeft je ipad soms aan ” opladen afgebroken” oid.?

   Reply

 4. 124882
  17 februari 2015 @ 10:26

  Ik heb dat probleem ook !!! Oplossingen ?? Die hier staan helpen een beetje

  Reply

 5. smorgel
  3 april 2015 @ 12:55

  mijn i-pad 2 in nu pl/m 4 jaar oud en is alle dagen volop in bedrijf en de accu geeft nu nog 8 uur stroom.
  Net niet helemaal leeg laten lopen en dan weer opladen.
  Een goed werkende accu moet aan het werk blijven.
  UIT DE ZON houden ook al is de i-pad niet in bedrijf.

  Reply

 6. ahmed
  11 april 2015 @ 21:10

  ik heb geen geld voor een ipad WAT MOET IK DOEN ik heb de ”nokia met een appel erop” actie al uitgeporbeerd oke

  Reply

  • Annuciata
   13 maart 2016 @ 13:49

   Ga geld verdienen xD

   Reply

 7. Jan
  3 juli 2015 @ 15:43

  Hoi vrgaaje:
  De Ipad 4 die we hebben wordt aan de onderzijde bij gebruik flink warm.
  Iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn ?

  Reply

 8. Maarten
  16 juli 2015 @ 07:42

  Is het normaal dat mijn ipad air 2 na 4 uur leeg is ik heb hem sinds januari

  Reply

 9. Oh nee !!!
  25 juli 2015 @ 22:19

  OHHH! Ahmed !!!!

  De oplossing is: doorsparen, of harder werken, of een baan zoeken of die Mercedes inruilen voor een Opel en dan een iPad kopen….

  Reply

  • Dinie
   2 januari 2016 @ 18:28

   Ben jij de leukste thuis?

   Reply

  • Leanne Snit
   22 juni 2016 @ 08:55

   Dinie,

   denk je nu echt dat door jouw bijdrage Ahmed geholpen is met jouw antwoord? Waarom ga je er vanuit dat Ahmed een laaggeschoolde medelander is? Als jouw capaciteiten dusdanig zijn ( zoek voor de betekenis van het woord “capaciteiten” maar even op het internet), kom dan met een antwoord waarmee Ahmed geholpen is, zodat hij zelfstandig weer verder kan. Ik heb meer respect voor mensen die een antwoord op hun vraag zoeken, dan voor hen die zwijgend achterblijven en daarom uit hun nek lullen, zoals jij. Jouw hersenen passen waarschijnlijk in een vingerhoed. Veel intelligentie kan ik uit jouw verder niet opmaken. Tijd om RTL af te zetten, je joggingbroek en shirt uitte doen, je douchen, en wat nuttigs doen met je leven. zoals onze nieuwe medelanders wegwijs te maken!

   Reply

  • Leanne Snit
   22 juni 2016 @ 09:12

   reactie van 22 juni 2016 is voor jou bestemd. als je even een paar minuutjes hebt. Sorry dat ik zoveel van je vragen jouw druk bestaan, maar sta toch maar even stil bij deze reactie. Heb je even? Dan kun je wellicht ook even iets voor je medelander betekenen. have a nice day!

   Leanne

   Reply

 10. maaike
  18 december 2015 @ 20:26

  ik heb een ipad mini 2 sinds augustus maar als ik hem juist op vliegtuig stand zet dan gaat ie heel snel leeg (als ik heb niet gebruik) hoe kan dit?

  Reply

 11. Dinie
  2 januari 2016 @ 18:28

  Ben jij de leukste thuis?

  Reply

 12. Roel
  29 februari 2016 @ 20:56

  Mijn ipad 3 wil niet meer opstarten.
  Gisteravond bij het afsluiten was er nog niks aan de hand.
  Het is ook niet zo dat de accu snel leeg is.
  Wat kan hier aan de hand zijn.

  Reply

 13. Robin
  30 juni 2016 @ 12:06

  kan iemand me helpen, ik heb een IPad Air net 2 jaar alleen hij is met 35 minuten leeg als ik er eventjes een spelletje speel, HELPPP!!!!

  Reply

 14. Kirishama Sakura
  10 augustus 2016 @ 18:49

  Hoi vraagje,

  Ik heb een iPad air van school gekregen. Ik heb de iPad al een jaar, maar als ik achter de iPad ga gaat de batterij in ca. 2 uur 15 procent omlaag weet iemand hier een oplossing.
  Laat me het snel weten want ik wil dat die niet zo snel leeg gaat.??

  Alvast bedankt voor je hulp

  Reply

 15. Kirishama Sakura
  10 augustus 2016 @ 18:50

  Hoi vraagje,

  Ik heb een iPad air van school gekregen. Ik heb de iPad al een jaar, maar als ik achter de iPad ga gaat de batterij in ca. 2 uur 20 procent omlaag weet iemand hier een oplossing.
  Laat me het snel weten want ik wil dat die niet zo snel leeg gaat.??

  Alvast bedankt voor je hulp

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *