Hoe werkt Siri?

SiriSiri is een applicatie die het best valt te omschrijven als een geavanceerde persoonlijke assistent die werkt met spraakherkenning. Siri kan helpen bij het uitvoeren van relatief simpele taken. Het mooiste aan Siri is dat je je vragen of commando’s gewoon in natuurlijke taal kan overdragen, en dat Siri ze vervolgens ook begrijpt! Ook kun je Siri algemene kennisvragen stellen. Siri is een zeer bijzonder stukje artificiële intelligentie. Helaas is Siri momenteel nog niet in het Nederlands beschikbaar, maar dit staat wel gepland!

Waar kan ik Siri voor gebruiken?

Aan de ontwikkeling van Siri hebben zeer veel bedrijven en diensten meegewerkt. Het resultaat hiervan is dat Siri inzetbaar is voor een zeer breed scala aan taken. Hieronder zullen we ter illustratie enkele taken opsommen die je met Siri kunt uitvoeren. Tussen haakjes staat steeds schuingedrukt een voorbeeld van wat je tegen Siri zou kunnen zeggen om de genoemde taak uit te voeren.

– Een restaurant zoeken (“Italiaans restaurant Den Haag”)
– Een recensie van een film opvragen (“Is de Titanic een goede film?”)
– Concertkaartjes reserveren (“Concertkaartjes Red Hot Chili Peppers in Ahoy”)
Iets op de sociale media posten (“Post dit op Facebook / Twitter”)
– Vrienden opbellen (“Bel Tim Cook“)
– Muziek luisteren (“Siri, kan je Michael Jackson opzetten?”)
– Feiten opvragen (“Wanneer is de slavernij afgeschaft in Amerika?”)
– Alarm instellen (“Maak me om half 8 wakker”)
– Surfen op het web (“Open Google”)
– Weerbericht opvragen (“Heb ik een paraplu nodig vandaag?”)
– Berichten versturen (“Stuur Peter een email dat ik onze afspraak van vandaag moet verzetten”)

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Zoals je ziet kun je behoorlijk geavanceerde handelingen uitvoeren met Siri. In het laatste voorbeeld “Stuur Peter een email…” zal Siri zelf je contactpersonen doorlopen op zoek naar Peter.

Aan de slag met Siri

Via Instellingen–>Algemeen–>Siri kun je Siri instellen. Hier kun je belangrijke informatie opgeven waarmee Siri je efficiënter en vlotter van dienst kant zijn. Door in dit menu Siri in te schakelen, zal Siri in het vervolg beschikbaar worden door de Home-knop enige tijd in te drukken (de grote knop onderaan het scherm).
Home knop

Wanneer je Siri opstart, zul je een microfoontje in beeld krijgen met de tekst “Waarmee kan ik je van dienst zijn?” (Engels:What can I help you with?”)
Siri opgestart
Vanaf dit moment kun je tegen Siri spreken. Als je spreekt, zal het microfoontje oplichten zodat je zeker weet dat Siri je hoort spreken. In principe kun je een gesprek voeren met Siri zonder het scherm aan te hoeven tikken. Mocht er echter veel achtergrondgeluid zijn of je wilt het gesprek met Siri vlotter laten verlopen, dan kun je op het microfoontje tikken als je klaar bent met spreken; het microfoontje zal niet langer oplichten en Siri zal antwoorden. Als je weer wilt spreken kun je het microfoontje nogmaals aantikken; het microfoontje licht weer op en Siri weet dat je wilt spreken. Het kan zijn dat Siri je een pop-up aanbiedt met daarin hetgeen wat je zoekt, bijvoorbeeld een webpagina of een applicatie.

Correcties uitvoeren in Siri

Als je tegen Siri hebt gesproken, zie je op het scherm terug wat Siri precies heeft verstaan en wat Siri’s antwoord hierop is. Het kan natuurlijk voorkomen dat Siri een boodschap verkeerd begrepen heeft. Om te corrigeren wat Siri heeft verstaan, klik je op de tekstballon met daarin de tekst betreffende wat Siri dan precies heeft verstaan. Je kunt je correctie doorvoeren door deze uit te typen, of op het microfoontje te tikken om Siri verbaal te corrigeren.

Werkt Siri al naar behoren in Nederland?

Siri werkt zolang je bereid bent Engels te spreken (of een andere taal die compatibel is met Siri). Toch is Siri voor de Nederlandse markt nog niet zo ver doorontwikkeld als voor de Amerikaanse markt het geval is. De bronnen waaruit Siri put zijn namelijk veelal afgestemd op de Amerikaanse markt. Restaurants worden bijvoorbeeld opgehaald uit de database van Yelp, een website met restaurantrecensies waar vooral Amerikaanse restaurants in opgenomen staan. Omdat redelijk wat Nederlandse restaurants niet voorkomen in de database van Yelp, zul je ze met Siri ook nog niet kunnen vinden.

Samenvattend

Siri is een prachtig staaltje artificiële intelligentie, maar is helaas nog niet in het Nederlands verkrijgbaar. Hierboven hebben wij slechts een zeer basaal beeld gegeven van de mogelijkheden met Siri. Als je interesse gewekt is, raden we je aan Siri gewoon eens te proberen!

 

 

 

13 Comments

 1. Tom
  15 januari 2014 @ 13:15

  Bij mij in de instellingen staat geen Siri ben algemeen
  Hoe moet je dat doen

  Reply

 2. Leandra
  17 augustus 2014 @ 21:57

  Ik heb wel siri erbij staan onder toegankelijkheid alleen wat moet je dan doen om het aan te krijgen ik kan het nergens vinden…

  Reply

 3. dagaanbieding
  7 september 2014 @ 14:18

  Het is ment name handig om te googlen zonder dat je hoeft te typen. Het werkt dus zeer snel.

  Reply

 4. Biesterveld
  6 december 2014 @ 09:22

  Heb een i pad 2jaar geleden gekocht kan ik siri gebruiken,, groetjes

  Reply

 5. Puck
  9 april 2015 @ 18:45

  Ik kan mijn menu knop wel inhouden en dan komt siri in beeld maar als ik tegen siri praat dan denkt het dat ik niks zeg maar ik kan op mijn telefoon wel gewoon alles opnemen enz, wat kan ik doen?

  Reply

 6. Louis
  13 april 2015 @ 09:53

  Ik heb een iPad 4 maar Siri kan ik nergens vinden

  Reply

 7. Lisa
  13 september 2015 @ 15:42

  Ik heb een iPhone 6 maar er is geen Nederlandstalig op taalinstelling van siri. Wat kan ik doen?#help

  Reply

 8. Chimene
  11 januari 2016 @ 21:53

  Siri is super handig Als ik mij verveel ga ik vaak met siri praten alleen snapt hij niet alles

  Reply

 9. birte
  14 februari 2016 @ 14:55

  ik kan Siri nergens vinden in mijn instellingen ik heb een iPad 2 maar kan het daar wel op?

  Reply

 10. Anoniem
  4 maart 2016 @ 15:25

  Ik heb Siri alleen als ik teven hem praat verstaat hij het wel maar zegt hij niks terug! #hoekanikditoplossen?

  Reply

 11. Maxim
  3 oktober 2016 @ 07:15

  Het is heel erg handig

  Reply

 12. Maxim
  3 oktober 2016 @ 07:17

  Het is heel erg handig nee

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *