Jailbreaken; de voordelen en de nadelen.

Een jailbreak voor je iPad (en ook andere iDevices) kan erg aantrekkelijk lijken. Jailbreaks worden dan ook op grote schaal gedownload. Maar wat is een jailbreak precies? Een jailbreak is software (een computerprogramma dus) dat je kan downloaden om de beveiligen van iOS te omzeilen. Hiermee krijg je de beschikking over een hele boel extra applications, die door Apple zelf niet goedgekeurd zijn voor de App Store. Ook zijn vrijwel alle betaalde applications uit de App Store gratis te downloaden zodra je je iDevice hebt gejailbreakt. Dit klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar er zitten ook nadelen aan het jailbreaken. We zullen hier de voordelen en nadelen van een jailbreak tegen elkaar afwegen. Mocht je over willen gaan tot het downloaden van een jailbreak, dan vind je hier hoe dat moet.

Voordelen van een jailbreak

 • Het belangrijkste voordeel: toegang tot Cydia. Dit is de ‘illegale’ tegenhanger van de App Store. Cydia is beschikbaar zodra je een succesvolle jailbreak hebt toegepast op je iPad. Via Cydia heb je gratis toegang tot allerlei applications waar je normaal gesproken voor moet betalen. Ook zijn er een hoop applications beschikbaar die Apple zelf niet uit wil geven in de App Store, om wat voor reden dan ook. Toch zitten hier veel erg interessante apps tussen.
 • Meer mogelijkheden om je iDevice naar persoonlijke smaak in te richten. Hier zijn veel apps voor beschikbaar via Cydia.
 • Meer gratis ringtones

Nadelen van een jailbreak

 •  Kans op een geringe hoeveelheid Lag; dit betekent dat de iPad ietsje trager kan worden. Mocht dit gebeuren dan is het verschil echter maar minimaal.
 • Kleine kans op het oplopen van virussen. Door de jailbreak kan je apps binnenhalen die niet door Apple’s veiligheidschecks zijn gekomen. Het is dus mogelijk dat in een dergelijke application een virus zit. Hier lees je meer over antivirusprogramma’s voor de iPad.
 • Omdat in principe iedereen applications kan ontwikkelen en er geen kwaliteitscontrole meer is buiten de App Store, zitten er ook waardeloze en niet-werkende apps tussen het aanbod op Cydia.
 • Vaak werkt de spellingscorrectie niet meer nadat een jailbreak is geïnstalleerd.
 • Veelal vervalt je garantie na het uitvoeren van een jailbreak. Houd hier dus rekening mee!
 • Het kan aanlokkelijk zijn een gigantische lading nieuwe apps binnen te halen, ze zijn nu eenmaal gratis! Echter wordt je iPad hier vaak een stuk onoverzichtelijker van, en soms ook minder handig in gebruik. Daarnaast is er de beperkte ruimte op de harde schijf. Overweeg dus goed of een application een meerwaarde voor je heeft voordat je hem download.
 • Zodra je iOS (het besturingssysteem van de iPad en andere iDevices) update, werkt een jailbreak vaak niet meer. Je zult dan enige tijd moeten wachten tot er een nieuwe jailbreak is ontwikkeld voor de nieuwste update van iOS. Ook zijn de apps die je via Cydia gedownload hebt vaak weg na een update van iOS.

Jailbreak ongedaan maken

Mocht je toch tegen problemen aanlopen nadat je een jailbreak hebt gedownload voor de iPad, is het gelukkig simpel om deze jailbreak ongedaan te maken. Volg deze stappen:

 1. Verbind je iPad met je desktop of laptop.
 2. Start iTunes op.
 3. In de linker kolom in iTunes selecteer je nu je iPad.
 4. Onder Overzicht kan je kiezen voor iPad herstellen. Klik hierop.
 5. Er zal je nu gevraagd worden of je een backup wilt maken. Kies voor ja.
 6. Wacht nu even tot de backup en het herstelproces compleet zijn. De iPad zal automatisch herstarten.
 7. Er zal gevraagd worden of je wilt herstellen vanuit de backup. Door op ja te klikken maak je de jailbreak ongedaan. Apps die je via de App Store hebt verkregen blijven beschikbaar, echter apps die je via Cydia hebt gedownload zijn nu hoogstwaarschijnlijk weg.

 

10 Comments

 1. Iemand die cydia wil downloaden
  24 november 2014 @ 07:34

  I wil het downloaden maar ik weet niet ofer dan iets erg met mijn. iPad kan gebeuren kan je zeggen of het veilig is of niet want inheb hier geen verstand van

  Reply

  • Aapje500
   9 oktober 2015 @ 22:07

   Ja hallo, ik heb mijn ipad gejailbreakt. Nu ben ik naar Algemeen > Stel Opnieuw in > Reset gegaan maar nu hangt mijn ipad vast op het reset scherm. Is het mogelijk om dit weg te halen of kun je beter naar de Apple store gaan en daar vragen of ze je kunnen helpen?

   (Nog 1 vraag: Wat gebeurt er als een apple medewerker er achterkomt dat je het iDevice hebt gejailbreakt en daarna probeert te reseten?)

   Reply

 2. Guylian
  2 januari 2015 @ 18:09

  Weet niet hoe het werkt http://apps.appshed.com/254838/

  Reply

  • Thijs
   7 januari 2015 @ 19:13

   Via die site kan je niet jailbreaken. Dit moet via iTunes op PC (of Mac). Ik denk dat http://www.jailbreaking.nl jou wel kan helpen! Ze holpen mij ook goed.

   (Let op: Het is allemaal eigen risico!)

   Reply

 3. Rick
  15 maart 2015 @ 20:12

  Moet je iPad gejailbreakt zijn

  Reply

 4. xxK
  29 maart 2015 @ 22:52

  hoi,

  ik heb een vraag! Ik heb onlangs mijn ipad gejailbreakt. Ik zou het nu alleen graag weer ongedaan maken, Ik kan alleen mijn iPad niet resetten via iTunes als ik mijn ‘Zoek mijn iPad” niet uit heb staan. Deze kan ik alleen niet uitzetten omdat de Jailbreak dit in de weg zit en zegt dat iCloud zogenaamd onbetrouwbaar is…. Help mij! haha.

  Reply

 5. jesse
  18 april 2015 @ 18:31

  ik heb mijn iPhone 4 gejailbreakt maar mijn telefoon wil niet meer uit met de aan en uit knop wat moet ik doen

  Reply

 6. 'Uitgebroken' iPhones blijken kwetsbaar - Niks te verbergenNiks te verbergen
  2 september 2015 @ 19:41

  […] digitale inbraken gedurende hun achtjarige bestaan. Tenzij je die ‘uitbreekt’ (Engels: jailbreak), je onttrekt aan de dwingelandij van Apple. Daarbij verwijder je in feite de beveiliging van iOS, […]

  Reply

 7. corina
  9 september 2015 @ 22:08

  ik heb deze week een iPad overgenomen van iemand het is de air 2 16 gb.
  Daar zit jailbreak op maar ik kan niet weg met dat hele ding ben het oude menu gewent.
  kan ik dat zonder problemen te krijgen eraf halen of moet ik daar voor naar een specialist.
  Ik heb al die apps die erop staan niet nodig van de helft weet ik niet wat het zijn.
  geef mij maar het oude normale menu. wie kan mij een beetje op weg helpen. alvast mijn dank.

  Corina

  Reply

 8. rene
  19 oktober 2015 @ 00:35

  als je de app cydia opent wat moet je dan doen. wat moet ik invullen is dat hackuelo of niet. wie kan me uitleg geven

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *