Tekst selecteren, kopiëren en plakken op de iPad

Het selecteren van een tekst op de iPad vraagt misschien wat gewenning voor mensen die een laptop of desktop met muis gewend zijn. Toch is het vrij simpel om met de iPad een stuk tekst te selecteren, te kopiëren en te plakken. Bijvoorbeeld handig voor als je een stuk tekst van een website in een tekstverwerkingsdocument wilt zetten, of een webadress wilt linken in een email die je schrijft. Wij leggen hier kort uit hoe je dit kunt doen.

Tekst selecteren

 1. Druk je vinger enkele seconden op een woord uit de tekst die je wilt selecteren, totdat er een vergrootglas op het scherm verschijnt. Als je je vinger nu loslaat, is het woord geselecteerd waar je je vinger op had gelegd.
  Woord geselecteerd
 2. Het woord dat je geselecteerd hebt staat in een blauw hokje, met 2 blauwe bolletjes aan weerszijden. Door je vinger op de blauwe bolletjes te leggen kan je deze verschuiven om daarmee het gewenste stuk tekst te selecteren.
 3. Zodra je de gewenste tekst geselecteerd hebt en je je vinger van het scherm haalt, verschijnt er een pop-up met daarop de beschikbare opties voor het stuk tekst. Dit kan zijn knippen, kopiëren en plakken.
  Knippen
  betekent dat je de tekst ‘wegknipt’ uit het huidige tekst. Er wordt echter wel tegelijkertijd een kopie van de weggeknipte tekst gemaakt zodat je deze elders kan ‘plakken.’
  Kopiëren betekent dat je een exacte kopie maakt van het geselecteerde stuk tekst. De geselecteerde tekst blijft wel gewoon in het huidige bestand staan. Dat is dan ook het verschil met de optie ‘knippen’
  Plakken betekent dat je een geknipt of gekopieerd stuk tekst plaatst in het bestand wat je op dat moment geopend hebt.
  Tekst geselecteerd
 4. Ga naar het bestand waar je de tekst wilt plakken. Leg je vinger op het scherm tot het vergrootglas weer in beeld komt en haal vervolgens je vinger van het scherm af. Er verschijnt wederom een pop-up in beeld; kies nu voor Plak.

16 Comments

 1. Antoinette
  27 juni 2013 @ 17:53

  Ik krijg alleen maar de optie kopiëren in beeld. Hoe kan ik dat oplossen ? Ik heb de Ipad2 .

  Reply

  • David Janssen
   18 juli 2013 @ 22:38

   Dit heeft mogelijk te maken met het type bestand dat je voor je hebt. Als je met een tekstverwerker werkt is het gebruikelijk dat je naast ‘kopiëren’ ook de opties ‘knippen’ en eventueel ‘plakken’ krijgt. Echter, het is niet overal mogelijk om een stuk tekst weg te knippen, bijvoorbeeld op websites waarop je een stuk tekst selecteert.

   Reply

 2. Alexander
  12 april 2014 @ 10:22

  Het is onzin wat hier uitgelegd wordt. De beperkingen van een iPad zijn dusdanig in documenten dat je lang niet altijd kunt kopiëren en plakken. Ga dus niet tekstverwerken op dit zeer beperkte stuk Chinese speelgoed.

  Reply

 3. Marja
  25 mei 2014 @ 23:54

  Vroeger kon ik een stuk tekst selecteren om die te knippen oid maar sinds update lukt dat niet meer, of één woord of de hele tekst, heel erg onhandig! Het maakt niet uit in welk programma.

  Reply

 4. Willem
  13 oktober 2014 @ 19:39

  Als ik een of meerdere woorden selecteer en daarna op kopieëren druk weet ik niet waar deze kopie heenverhuisd is?????

  Reply

  • David Janssen
   16 oktober 2014 @ 20:46

   Op een ‘onzichtbaar’ klembord wordt de gekopieerde tekst opgeslagen. Om de tekst die gekopieerd is zichtbaar te krijgen dient deze geplakt te worden. Je kan deze plakken in een bijvoorbeeld een tekstbestand, of internet url.

   Reply

 5. Willem
  13 oktober 2014 @ 19:41

  Waar blijft mijn geselecteerde berichten als ik op kopie heb gedrukt??????

  Reply

 6. Tonino
  14 november 2014 @ 21:46

  ik kan geen tekst copieren van facebook om tekunnen vertalen, wel kan ik de reacties copieren en vertalen. Kan iemand mij helpen indien dit mogelijk is?

  Reply

 7. René Bijmans
  5 januari 2015 @ 01:52

  Ik ondervind hetzelfde probleem als Tonino: direct uit Facebook kopiëren lukt niet, wél bij de reacties. Om berichten direct uit Facebook te vertalen zou het handig zijn te weten hoe die berichten gekopieerd kunnen worden (om ze vervolgens i. Een vertaalapp te stoppen). HELP MIJ!

  Reply

 8. BertQ
  17 januari 2015 @ 19:30

  Ik zou graag een antwoord willen hebben op de vraag van Tonino en Rene Bijmans. Ik ervaar dezelfde problemen.

  Reply

 9. Prins
  26 januari 2015 @ 14:08

  Ik wil de tekst die ik heb ontvangen in mijn mailbox op de ipad overbrengen naar pages . hoe doe ik dat?? moet ik de volledige tekst dan selecteren? en hoe kan ik de volledige tekst dan selecteren?

  graag info

  vrgr B. Prins

  Reply

 10. Cornelis
  19 maart 2015 @ 09:47

  Hoe verwijder je geselecteerde tekst uit berichten op je iphone

  Reply

 11. esteban jones
  19 augustus 2015 @ 21:56

  hoe kan ik een mail die ik via Skype heb ontvangen copie maken en naar mijn document sturen.

  Reply

 12. Rens
  17 december 2015 @ 19:39

  Hoelang blijft een gekopieerde tekst gekopieerd?

  Reply

 13. Jan
  20 mei 2016 @ 15:34

  Probleem met IPad air
  Ik kopieer en plak, geen probleem
  Maar als ik daarna nog een andere tekst kopieer en plak, dan plakt hij terug de eerste tekst.

  Reply

 14. Hadassa klapwijk
  15 juni 2016 @ 14:26

  Fijn dat het op internet staat

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *