Welke mobiele telefonie provider moet ik kiezen?

Welke-provider-moet-ik-kiezenBij de aanschaf van een nieuwe smartphone zijn er twee belangrijke keuzes die gemaakt dienen te worden. De eerste betreft de keuze van de smartphone, welke voor veel consumenten geen makkelijke keuze is. Zowaar nog lastiger is het om vervolgens de beste en meest geschikte telecomprovider te kiezen om een abbonnement bij af te sluiten. Hieronder leggen wij uit welke spelers er op de Nederlandse markt actief zijn en waar je je keuze op kan baseren.

Drie grote aanbieders

Het komt er op neer dat er in Nederland slechts 3 grote providers zijn. Dit zijn KPN, Vodafone en T-Mobile. De overige aanbieders kopen ruimte in op de netwerken van deze drie grote providers. In het volgende overzicht zie je de onderverdeling van het Nederlandse providersnetwerk.

Providerstabel

Als een netwerk veel data te verwerken heeft, hebben de drie grote providers soms de neiging het data- en telefoonverkeer van hun eigen klanten voorrang te verlenen boven dat van de overige klanten. In de praktijk leidt dit veelal niet tot noemenswaardige problematiek, maar het is toch iets om rekening mee te houden. Voor sommigen is het een reden om slechts een contract af te sluiten bij een van deze grote drie providers.

Dekkingsgraad mobiele telefonie

In de dekkingsgraad qua mobiele telefonie is een duidelijke rangorde waarneembaar. Veruit de beste dekkingsgraad wordt bewerkstelligd op het KPN-netwerk, op de voet gevolgd door Vodafone. Bij T-Mobile heeft men op sommige plekken in Nederland soms moeite met het opvangen van een signaal, met name binnenshuis. De volgende kaartjes geven een indicatie van de dekkingsgraad voor mobiele telefonie van de grote drie providers.

Dekkingsgraad mobiele telefonie van KPN, Vodafone en T-Mobile

Dekkingsgraad mobiele telefonie van KPN, Vodafone en T-Mobile

Zoals op de kaartjes is te zien hebben KPN en Vodafone een dekkingsgraad die heel Nederland bestrijkt. Ook T-Mobile bereikt heel Nederland, maar maakt zelf al een onderscheid in gebieden waar het signaal minder sterk is, aangegeven in het geel en oranje.

Dekkingsgraad mobiel dataverkeer (3G internet)

Waar het op 3G internet aankomt, ontlopen de providers elkaar niet veel, zoals op onderstaand overzicht te zien is.

Dekkingsgraad 3G internet van KPN, Vodafone en T-Mobile

Dekkingsgraad 3G internet van KPN, Vodafone en T-Mobile

Dekkingsgraad mobiel dataverkeer (4G internet)

Voor een supersnelle internetverbinding heeft u bij voorkeur een 4G aansluiting nodig. Hierin bestaan grote verschillen in de dekkinsgraad, zoals op de volgende afbeelding is te zien.

Dekkingsgraad 4G internet van KPN, Vodafone en T-Mobile

Dekkingsgraad 4G internet van KPN, Vodafone en T-Mobile

KPN heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in haar 4G netwerk en heeft een grote voorsprong op de concurrentie. Vodafone is bezig met een inhaalslag, waar T-Mobile slechts in de randstad goede voorzieningen omtrent 4G levert.

Welke downloadsnelheid heb ik nodig?

De snelheid van het mobiele internet op je smartphone kan variëren van 2.0 Mb/s tot wel 50 Mb/s, afhankelijk van je abonnement. Voor casual gebruik is veelal een 2.0 Mb/s aansluiting al voldoende. Dit is prima voor het versturen van emails of whatsappberichten, surfen op internet of het downloaden van simpele apps. Mensen die hun smartphone wat intensiever gebruiken, zoals voor het streamen van video’s via Youtube of het binnehalen of versturen van grotere bestanden, kunnen overwegen hun internetsnelheid op te schroeven.

Hoe groot moet mijn internetbundel zijn?

Dit is afhankelijk van de hoeveelheid data die je downloadt. Ook hangt het af van de beschikbaarheid van WiFi-verbindingen; zodra er een WiFi-verbinding beschikbaar is hoeft er geen cellulaire (3G of 4G) verbinding te zijn om op internet te gaan. Casual gebruikers zullen waarschijnlijk meer dan genoeg hebben aan 500 Mb per maand. Het openen van email of het versturen van tekstberichten via whatsapp kost vrijwel geen data. Pas wel op met het downloaden van applicaties of het versturen van foto’s, hiermee is al wat meer dataverkeer gemoeid. Doe dit bij voorkeur wanneer de telefoon verbonden is via de WiFi. Stream je dagelijks youtubevideos of download je bijvoorbeeld films op je mobiele telefoon, dan is het wellicht een optie de databundel op te schroeven naar 1000 Mb of hoger.

Moet ik een SIM-Only of een toestel inclusief abbonnement halen?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Bepaal welk toestel je graag wil en wat voor een abbonnement geschikt is voor jouw wijze van gebruik. Ga vervolgens na of je goedkoper uit bent door een los toestel met een SIM-Only abbonnement af te sluiten of door een combinatiedeal op de kop te tikken. In de praktijk ontloopt het elkaar meestal niet zo veel. Daarnaast zijn er vrijwel altijd acties waarbij smartphones worden aangeboden in combinatie met specifieke abbonnementen tegen scherpe prijzen. Zie daarvoor hieronder ook onze prijsvergelijker.

Prijzen

Met onze prijsvergelijker kan je de verschillende providers tegen elkaar afzetten en hun prijzen vergelijken. Tevens geeft de prijsvergelijker aan via welke webshop je de desbetreffende abonnementen momenteel het goedkoopst kan afsluiten. We hebben een prijsvergelijker ontwikkeld voor zowel losse SIM-only abonnementen als voor abonnementen waar je een nieuwe smartphone bij mag uitzoeken.

Abonnement inclusief nieuw toestel

(Klik hier voor de uitgebreide smartphone + abonnement vergelijkingstool)

Sim-only prijsvergelijker

(Klik hier voor de uitgebreide sim-only vergelijkingstool)

Welke provider moet ik nu uiteindelijk kiezen?

Neem de volgende factoren mee in je overweging

– Bepaal of je voor een SIM-only of een abonnement inclusief smartphone wil gaan.
– Je woonplaats en het eventuele bereik wat de provider daar kan bieden.
– Het aantal belminuten dat je nodig denkt te hebben.
– De grootte en snelheid van je databundel (mobiel internet).
– Voorkeuren omtrent bepaalde providers.
– De prijs; hoeveel ben je bereid te betalen voor een mobiel abbonnement.

In onze prijsvergelijker kan je je wensen omtrent een mobiel abbonnement aangeven, en wij adviseren je vervolgens waar je jouw abbonnement (eventueel inclusief toestel) het voordeligst af kan sluiten.

In deze vergelijking zijn we vooral ingegaan op KPN, Vodafone en T-Mobile. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere providers op de markt die veelal prima abbonnementen aanbieden tegen scherpe prijzen. Ook deze aanbieders vind je in onze prijsvergelijker.

Gebruikservaringen per provider

In de onderstaande topics kan je gebruikservaringen lezen van andere consumenten met de verscheidene providers:

Ervaringen met KPN.
Ervaringen met Vodafone.
Ervaringen met T-Mobile.
Ervaringen met Hi.
Ervaringen met Simyo.
Ervaringen met Youfone.
Ervaringen met Hollandsnieuwe.
Ervaringen met Sizz.
Ervaringen met Simpel.
Ervaringen met Ben.
Ervaringen met Tele2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *