iPad toont extra informatie als tweede scherm bij tv-uitzendingen

Pauw en Witteman

Pauw en Witteman

 

De VARA heeft als eerste speler interesse getoond in een nieuwe ontwikkeling uit de koker van de UvA (Universiteit van Amsterdam). Al langer is er bij sommige tv-programma’s (en zelfs reclame spots!) de mogelijkheid om met een tweede beeldscherm (iPad bijvoorbeeld) extra informatie te ontvangen. Dit moest tot op heden altijd handmatig worden aangeleverd. de UvA heeft nu een techniek ontwikkeld,waarmee dit geautomatiseerd kan.

De techniek analyseert informatie van teletekst en ondertitelingen en zoekt daar zelf relevante informatie bij. Eerst analyseert het programma dus het onderwerp en de context van het item dat op dat moment besproken wordt. Hierna gaat het systeem een enorme hoeveelheid online databestanden  doorzoeken naar relevante informatie passende bij het onderwerk. Denk aan  Wikipedia, sociale media of de Koninklijke Bibliotheek. Eventueel zelfs andere niet publiekelijke bronnen als het systeem daar toegang tot heeft gekregen.
Daarnaast wordt er gesproken van stemanalyse, naast tekst analyse. Dit onderdeel van het systeem zou nog verbeterd moeten worden voordat het geïmplementeerd kan worden.

De VARA wil het systeem als eerste gaan toepassen bij Pauw en Witteman. Zelf hebben wij onze vraagtekens bij dit systeem. Vooral omdat er gesproken wordt over het live aanbieden van links op het tweede scherm. Het internet draait om links en verwijzingen waardoor de kijker wellicht het programma links zal laten liggen en verder zal gaan met de informatie op het internet. Niet perse slecht voor de gebruiker, maar jammer voor de programmamakers en omroepen..

Meer informatie op de COMMIT website