iPad Air 2 review en ervaringen

De iPad Air 2 heeft onlangs zijn intrede gedaan op de markt en het is tijd om de balans op te maken. Hoe wordt de iPad Air 2 ontvangen, wat zijn de sterke punten van deze nieuwe tablet en waar laat hij misschien nog wat steken vallen? Kortom, tijd voor een review van de iPad Air 2!

Scherm

De iPad Air 2 heeft een retinascherm met een resolutie van 2048×1536 pixels, hetgeen garant staat voor haarscherp beeld. Video’s kunnen in maximale resolutie worden afgespeeld. De schermdiagonaal is wederom 9.7 inch. Nieuw is een anti-reflectieve coating op het scherm, leidend tot 56 % minder reflecties. Dit blijkt in de praktijk goed te werken. Het scherm is minder gevoelig reflecties en tegelijkertijd gaat de functionaliteit van de touchscreenbediening niet achteruit door het aanbrengen van deze anti-reflectieve laag. Dit was voorheen namelijk Apple’s bezwaar en beweegreden om een dergelijke coating niet aan te brengen.

Hier kan je goed zien hoe dun de ipad Air 2 is

Hier kan je goed zien hoe dun de ipad Air 2 is

Camera

Aan de achterzijde treft men een 8.0 megapixel camera aan die kan opnemen in 1080p format, welke wordt gecompleteerd door een 1.2 megapixel camera aan de voorzijde voor video conference calls (Skype bijvoorbeeld). Over de kwaliteit van beide camera’s hebben we niks te klagen, al moeten ze alsnog hun meerdere erkennen ten opzichte van de camera waarmee de nieuwe iPhone 6 is uitgerust. Toch kan je er gerust op zijn dat je prachtige foto’s en video’s zal kunnen vastleggen met de iPad Air 2.
Air 2 van voren

Harde schijf

De iPad Air 2 is leverbaar met 16, 64 en 128 GB geheugen in de vorm van een snelle SSD. Zeker omdat iOS8 behoorlijk veel ruimte in beslag neemt is de 16GB versie enigszins behelpen voor veel gebruikers. Om onverklaarbare redenen heeft Apple plots besloten het gamma te ontdoen van de 32GB variant, welke dus niet meer verkrijgbaar is voor de nieuwe generatie iPad Air 2. Intensieve gebruikers die mediabestanden wensen op te slaan op hun harde schijf wordt al snel aangeraden minstens voor een 64GB versie te gaan. Deze kost 100 euro meer dan de 16GB versie.

Uiterlijk en afmetingen

Apple heeft het wederom geflikt deze volgende generatie iPad aanzienlijk dunner te maken dan voorgaande generaties. De nieuwe iPad Air 2 is een ridicule 6.1 mm dik. Je moet het toestel in je hand houden om te beseffen hoe indrukwekkend dit eigenlijk is. De breedte en hoogte zijn met respectievelijk 240 en 169,5 mm vrijwel identiek aan de vorige generatie iPad Air. Meest in het oog springende vernieuwing zijn waarschijnlijk nog de nieuwe kleurstellingen die leverbaar zijn; kom maar door met die gouden iPad Air 2! Overige kleuren die leverbaar zijn zijn zilver en space grijs. De WIFI-only versie weegt 437 gram, de versies met cellulaire netwerkverbindingen wegen met 444 gram slechts een verwaarloosbare fractie meer.
ipad air 2 dun

Processor en snelheid

Intern beschikt de iPad Air 2 over een razendsnelle A8X processor met een triple-core.  Over het algemeen kan verder geconcludeerd worden dat de hardware de iPad Air 2 significant sneller maakt dan zijn voorganger, die toch al niet misselijke prestaties neer wist te zetten. Ook de WiFi-snelheid is sterk verbeterd.

A8X chip in iPad air 2

De nieuwe A8X chip in de iPad Air 2

Vingerafdrukscanner

De nieuwe iPad Air 2 heeft de vingerafdrukscanner waar we al een tijd op hebben zitten wachten. Het systeem werkt goed, net zoals op de iPhone 5S en 6 het geval is. Met de vingerafdrukscanner hoef je geen persoonlijk wachtwoord of patroon meer in te vullen, maar verloopt authenticatie simpelweg middels het scannen van je persoonlijke vingerafdruk; handig en razendsnel (en cool!).

Beknopt de bevindingen van andere techblogs

Tweakers: De belangrijkste veranderingen ten opzichte van zijn voorganger vind je intern; de snelheid van de nieuwe A8 processor is merkbaar een grote sprong voorwaarts ten opzichte van de vorige iPad Air die met een A7 processor was uitgerust. De nieuwe iPad Air 2 kan zwaardere taken aan, zoals geavanceerde fotobewerkingsprogramma’s die veel vragen van de capaciteit van je werkgeheugen en processor. De krachtigere processor betekent wel dat de iPad Air 2 iets inlevert op batterijcapaciteit, al is die nog steeds goed te noemen. Tweakers concludeert dat de iPad Air 2 al met al een van de fijnste tablets van het moment is.

Techradar: De nieuwe iPad Air 2 is geweldig licht en dun, het scherm is duidelijk verbeterd en de batterijduur is nog altijd indrukwekkend. De processorsnelheid is ongeëvenaard, en qua prijsstelling ontloopt de iPad Air 2 de concurrentie niet veel, met uitzondering van de 128GB versie die zoals altijd behoorlijk aan de prijs is. Kanttekeningen maakt Techrader bij de 16GB versie, omdat vooral high definition apps tegenwoordig steeds groter worden en 16GB niet voldoende zal blijken voor veel gebruikers. Al met al is de iPad Air 2 weer een stap dichterbij de ‘perfecte’ tablet, en Apple zal een moeilijke kluif hebben aan het ontwikkelen van een nóg betere versie!
Air 2

Prijzen

De iPad Air 2 begint bij 499 euro voor de 16GB WIFI versie. De overige WIFI-versies kosten 599 euro (64GB) en 699 euro (128GB).

Wil je de iPad Air 2 ook met een cellulaire netwerkverbinding dan betaal je voor de 16GB, 64GB en 128GB versie respectievelijk 619, 719 en 819 euro.

Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare iPad Air 2 modellen tegen scherpe prijzen.

2 Comments

 1. Ton Claessens
  7 december 2015 @ 18:45

  Waar vind ik een Nederlandse handleiding voor mijn iPad Air2 WiFi 64 GB?

  Reply

 2. Tony
  27 april 2016 @ 15:40

  Onder de H , in het handleidingen vakje !

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *