Review: Xtorm Elite Powerbank (5000 mAh) en Xtorm Air Powerbank (6000 mAh)

Een tijd geleden hebben we een review geschreven over de Xtorm laptop powerbank (18000 mAh). Deze accu is een goede keuze als je een laptop, telefoon en camera veelvuldig wilt kunnen opladen, gezien de grote capaciteit én de mogelijkheid ‘normale’ stroomadapters aan te sluiten. Echter met een prijs van €190,- zal dit niet binnen ieders budget vallen.

Om die reden review ik vandaag de Xtorm Air Powerbank (6000 mAh) en Xtorm Elite Powerbank (5000 mAh). Deze externe accu’s zijn bedoeld om USB-apparaten zoals mobieltjes, E-bookreaders en tablets te voorzien van stroom. Ze beschikken niet over de mogelijkheid ‘normale’ stroomadapters aan te sluiten. Hierdoor is de prijs een stuk aantrekkelijker geworden.

Waarom een powerbank

Tegenwoordig is bijna iedereen afhankelijk van een laptop, een mobiele telefoon of mp3-speler en gebruiken steeds meer mensen een go-pro op vakantie. Door het intensieve gebruik van deze draagbare apparaten én de nog altijd beperkte accu, heb je al na een paar uur gebruik een apparaat zonder energie (stroom).

Deze moderne afhankelijkheid is ook bij de huidige maatschappij niet onopgemerkt gebleven, waardoor innovaties hier steeds meer op inspelen. Zo komen er o.a. steeds meer stopcontacten in treinen en andere drukke openbare plekken, waar men draagbare apparatuur kan opladen. Helaas echter zijn deze vernieuwingen niet voldoende, waardoor veel mensen nog steeds kampen met net te weinig energie om nog even die leuke foto te maken of nog even snel een collega te bellen om te zeggen dat je in de file staat.

Om die reden zijn er powerbanks ontwikkeld. Een powerbank is een draagbare accu, waarmee men overal en altijd  apparatuur kan opladen of direct van stroom kan voorzien.

Specificaties Xtorm Elite Powerbank (5000 mAh) en Xtorm Air Powerbank (6000 mAh)

powerbankk

Design en kwaliteit powerbanks

powerbank 2

Powerbank 3

Xtorm Elite Powerbank (5000 mAh)

De voorzijde van deze powerbank is van zwart glanzend hard kunststof met hierin het logo van Xtorm. Tevens tref je aan de voorzijde de aan- en uitknop en accu-check met 4 bijbehorende blauwe led-lampjes aan. De zijkanten en achterzijde zijn van mat metaal, waardoor deze powerbank een degelijke uitstraling heeft en een solide gevoel geeft. De behuizing is niet ‘in te drukken’.
Aan de bovenkant zitten de 1x USB 5V 2.1A output en 1x micro-USB input aansluitingen. Vanwege zijn dunne formaat (dunste van de wereld) en 116 gram kan het prima in je zak meegedragen worden. De zwarte voorkant is helaas wel erg gevoelig voor vingerafdrukken en vegen.

Xtorm Air Powerbank (6000 mAh)

De behuizing van deze powerbank is geheel van plastic, maar voelt alsnog erg stevig aan. De zijkanten zijn glanzend wit en glad. De voor- en achterkant zijn mat-grijs van kleur en voelen dof aan. De voorzijde bevat een aan- en uitknop  en er is tevens de accu-check die middels 4 led-lampjes informatie verschaft over het accuniveau.
Aan de bovenkant zitten de 2x USB 5V max 2.5A output aansluitingen. Aan de linkerzijde zit de geïntegreerde USB laadkabel en tevens 1x micro-USB input aansluiting. Ook deze powerbank is erg klein, en heeft een handig zakformaat.

Gebruiksgemak powerbanks

Voor zowel de Xtorm Elite Powerbank (5000 mAh) als voor de Xtorm Air Powerbank (6000 mAh) geldt dat ze erg simpel in gebruik zijn. Men hoeft alleen de powerbank op te laden middels een bijgeleverd micro-usb-kabeltje of via de ingebouwde USB laadkabel zoals bij de Xtorm Air Powerbank (6000 mAh). De powerbanks kunnen worden opgeladen middels USB aan bijvoorbeeld een dekstop-PC of via een universele AC usb-plug direct in een stopcontact. Vervolgens hoef je alleen nog maar je eigen draagbare apparatuur aan te sluiten via een USB-kabel en het laden kan beginnen!

Praktijktest powerbanks

Natuurlijk hebben wij zelf ook de powerbanks uitgeprobeerd. Bij beiden verliep het opladen van o.a. tablets, smartphones en GPS-horloges zonder enige problemen. Beide powerbanks zijn geluidloos en hebben voldoende capaciteit om deze apparatuur in een snel tempo op te kunnen laden. De Xtorm Air Powerbank (6000 mAh) laadt sneller op dan de Xtorm Elite Powerbank (5000 mAh). Daarnaast is het erg fijn dat de Xtorm Air Powerbank (6000 mAh) 2x usb aansluiting heeft.

Kanttekening: volgens de handleidingen beschikken beide powerbanks over een knop die zowel een aan- en uitknop is als een accu-check, waarbij lang indrukken de aan-/uit-functie bewerkstelligt en kort indrukken de led-indicatie activeert. Echter in de praktijk functioneert de knop van de Xtorm Air Powerbank (6000 mAh) alleen als een led-indicatie-knop. De vraag is of hier waarde aan gehecht moet worden, wij vinden van niet.

Conclusie

Beide powerbanks voldoen aan de verwachtingen en kunnen hun taak goed vervullen. Los van elkaar zullen ze beide een goede aanschaf zijn.

Echter, toch vinden wij de Xtorm Air Powerbank (6000 mAh) superieur aan de Xtorm Elite Powerbank (5000 mAh), om de volgende redenen:

1. Xtorm Air Powerbank (6000 mAh) heeft meer oplaadcapaciteit
2. Xtorm Air Powerbank (6000 mAh) heeft de mogelijkheid om 2 USB-apparaten tegelijkertijd op te laden
3. Xtorm Air Powerbank (6000 mAh) zelf en aangesloten apparatuur laden sneller op
4. Xtorm Air Powerbank (6000 mAh) heeft een ingebouwde USB-oplaadkabel, waardoor je alleen nog maar de kabel van je andere draagbare apparatuur mee hoeft te nemen.
5. Xtorm Air Powerbank (6000 mAh) is €10,- goedkoper
6. Tot slot, vinden wij de afmetingen van powerbanks klein genoeg om in beide gevallen te kunnen spreken van zakformaten

Hieruit kunnen we concluderen dat zowel de specificaties als de gebruikservaringen van de

Xtorm Air Powerbank (6000 mAh) beter zijn dan die van de Xtorm Elite Powerbank (5000 mAh). Dit gecombineerd met een €10,- lagere prijs, gaat onze voorkeur uiteindelijk uit naar de Xtorm Air Powerbank (6000 mAh). Beide powerbanks zijn te bestellen op de website van Xtorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *