Review: Xtorm outdoor pack: waterproof powerbank en zonnepaneel

xtorm-outdoor-packVandaag reviewen we het outdoor pack van Xtorm. In dit pakket zit een comptacte 10.000mah schrokbestendige en waterdichte powerbank, een 12 watt zonnepaneel waarmee je usb apparaten kunt opladen en een usb carplug met twee usb aansluitingen.

Het outdoor pakket van de bekende powerbank-ontwikkelaar Xtorm is gericht op de actieve buitenmens die op plekken waar geen stroom is toch zijn elektronische apparatuur wil kunnen opladen. Het pakket bestaat zoals gezegd it een compacte shockproof en waterdichte powerbank met 10.000mah capaciteit, twee opvouwbare zonnecellen in een draagetui en een autolader.

Xtorm waterdichte shockproof 10.000mah xtreme powerbank

De Xtreme Powerbank is een compacte valbestendige en waterdichte powerbank met een capaciteit van 10.000mAh (li-ion) en een klein (zak)lampje.  De valbescherming komt voort uit een rubberen omhulsel dat om de powerbank heen zit. Deze draagt tevens bij aan de waterdichtheid van de powerbank. Daarnaast heeft een powerbank een stevige rubberen “deksel” waarmee de verschillende aansluitpoorten worden afgedekt. Xtorm geeft de powerbank een IP66 rating. Dit betekent dat de powerbank:

  • Aanrakingsveilig is doordat de behuizing geheel dicht is. Dit betekent volledige bescherming tegen stof.
  • Waterbestendig is, geen water indringing indien bespoten (100 l/min) onder welke hoek dan ook

De powerbank onder water gebruiken wordt daarom ook afgeraden.

Xtorm xtreme powerbank design

 

xtorm-xtreme-powerbank-waterproof

De Xtorm xteme powerbank is aan de buitenzijde voorzien van stroef, mat-zwart stevig rubber én een oranje rubberen afsluitdeksel aan de onderkant. Het zwarte rubberen omhulsel is tevens voorzien van een lus aan de zijkant waarmee de powerbank ergens aan vastgemaakt kan worden. De afmetingen van de powerbank zijn: 9,1x,6,5x 2,25 cm en daarmee is de powerbank handzaam.
Op de voorzijde van de powerbank is het logo van Xtorm middels groeven “uitgehouwen”. Aan de zijkant bevindt zich een knop waarmee de powerbank ingeschakeld kan worden (1x drukken) en het zaklampje ingeschakeld kan worden (2x indrukken).
Aan de voorzijde van de powerbank bevinden zich ook vier ledlampjes die de capaciteit van de powerbank aangeven.

Xtorm xtreme powerbank aansluitmogelijkheden en eigenschappen

De Xtorm powerbank beschikt over één usb aansluiting waarmee een apparaat dat omgeladen moet worden aangesloten kan worden. Tevens beschikt de powerbank over een micro usb aansluiting voor het opladen van de powerbank.

Batterij capaciteit 10.000mAh
Batterij type Li-ion
Afmetingen 9,1x,6,5x 2,25 cm
Input 2A
Output USB 2,1A
Gewicht 220 gram
Inclusief Kleine zaklamp, draagzakje, Micro USB oplaadkabel

Praktijktest: Xtorm powerbank in gebruik

Uiteraard hebben wij de powerbank in de praktijk getest. Met zijn 2.1a output laadt hij apparatuur (bv een iPhone of iPad) net zo snel op als een goede lader in het stopcontact. Het aantal keer dat je een apparaat op één volle powerbank kan opladen hangt af van de capaciteit van het apparaat, maar een iPhone zul je in ieder geval een aantal keer kunnen opladen. Ook hebben wij de powerbank onder de kraan uitgebreid afgespoeld waarna de powerbank gewoon bleef werken.

Het lampje van de powerbank geeft erg beperkt licht. Ruim voldoende om bijvoorbeeld je apparatuur in het donker aan te sluiten op de powerbank of om een sleutelgat te verlichten, maar de term ‘zaklamp’ verdient dit kleine ledlampje niet.

Xtorm Solarbooster 12 watt zonnepaneel

Xtorm heeft biedt al langer diverse powerbanks aan met ingebouwde zonnepanelen op ze op te laden. Het nadeel van deze apparaten is het feit dat de zonnepanelen vaak vrij klein zijn en dus een laag rendement hebben (opladen duurt érg lang) en het feit dat de powerbanks daardoor erg “breekbaar worden” en er dus voorzichtiger mee omgegaan moet worden. Om deze twee punten aan te pakken heeft Xtorm sinds kort ook twee losse zonnepanelen in zijn assortiment. Deze zonnepanelen hebben een groter oppervlak, zijn opvouwbaar en zijn direct aan te sluiten op usb apparatuur waardoor je direct je usb apparaten kunt opladen, maar ook je losse powerbank(s) met zonnenergie kunt opladen.

Xtorm zonnepaneel design

De twee zonnepanelen van de versie die wij testen zitten verwerkt in een nylon hoes met een magnetische sluiting. De sluiting is tevens voorzien van een rond oog waar je het zonnepaneel aan kunt ophangen (indien uitgevouwen).
Aan de achterzijde van het “pakket” zitten in een netje met ritssluiting twee usb aansluitingen, een busketonhaak (los) en twee elastische banden waarmee je het geheel (uitgklapt) aan bv een paal of staaf kunt bevestigen. Aan de boven en onderkant van het geheel zitten een aantal lussen die voor extra bevestigingsmogelijkheden zorgen.
Opgevouwen is het een net pakketje, uitgevouwen wordt het oppervlak vrijwel geheel gebruikt door de zonnepanelen.

Xtorm 12 watt zonnepaneel  eigenschappen

Zonnepaneel 12 watt
Afmetingen open: 38x26x1cm / gevouwen: 16x26x3cm
Output 2x USB 2,1A
Gewicht 518 gram
Inclusief musketonhaak en Micro USB oplaadkabel

Het 12 watt zonnepaneel in de praktijk

Helaas stelden het Nederlandse weer ons de laatste tijd niet in  staat het zonnepaneel aan een fatsoenlijke test te onderwerpen. Deze test volgt dus nog.

USB auto-oplader

Als leuk extratje zit er een USB autolader bij het pakket. Deze heeft 2 usb aansluitingen. Één van 1volt en één van 2.1volt. Helaas staat er niet aangegeven welke aansluiting de 2.1 volt levert.

Daarnaast werkt de unit dit wij ontvangen niet. De vraag is of dat toeval is óf dat deze van slechte kwaliteit zijn.

 

Conclusie:

Het outdoor pakket van Xtorm is een leuke combinatie tussen een sterke powerbank met een grote capaciteit van 10.000mAh die tegen water en (beperkt) tegen vallen kan en een handzaam zonnepaneel.
Helaas kunnen we nog niks zeggen over de effectiviteit van het zonnepaneel, maar qua bouwkwaliteit en handzaamheid scoort deze goed.

Het pakket kun je hier bestellen.